Miroslav Klose

Miroslav Klose
Odkad se proslavio nevjerojatnim brojem golova na Svjetskom prvenstvu 2002. postao je prepoznatljiv po načinu igre, što se recimo najviše očitovalo u odlučnim kratkim potezima i čvrstoj, mirnoj igri.
Možemo slobodno reći kako je predstavljao temelj Bayerna prije ozljede koja ga je udaljila iz tima i kada ga je zamijenio naš Ivica Olić.

Klose ima njemačko državljanstvo te je tako odigrao 109 utakmica i zabio 61 gol za Njemačku. S pet golova bio je najbolji strijelac i osvojio Zlatnu kopačku na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Njegov pobjednički niz započeo je protiv Australije u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva 2010, a nastavio se ključnim pogotkom protiv Engleske u fazi eliminacije. Uslijedila su dva gola protiv Argentinaca, što ga je sveukupno stavilo u istu kategoriju sa Gerdom Mullerom na listi FIFA najboljih strijelaca ikada, gdje se našao i Ronaldo iz Brazila.

Klose je jedini njemački igrač koji je zabio pet ili više golova u nizu Svjetskih prvenstava, kao i što je jedini igrač koji je zabijao najmanje četiri puta u tri različita natjecanja, a bilo je to na turnirima u 2002 i 2006 kad je zabio 5 golova te četiri u 2010.

Klose je rođen u gradu Silesian Opole u Poljskoj u obitelji gdje su se oba roditelja aktivno bavila sportom. Recimo njegova majka Barbara Jež, bila je član Poljske rukometne reprezentacije, a njegov otac Josef Klose, igrao je profesionalni nogomet u Poljskoj za Odru Opole, nakon čega je počeo igrati za AJ Auxerre. Uskoro se cijela obitelj okupila u Njemačkoj.

Nedavno je izjavio kako smatra najboljim da ga se ne zove Poljakom ni Njemcem nego Europljaninom. Naime priznao je za jedan intervju kako kod kuće pričaju poljski, dok njegovi sinovi Luan i Noah uče njemački jezik u vrtiću. Oženio se za Poljakinju Sylwiu Klose. Osim nogometa završio je naukovanje za stolara u čemu se pokazao jako uspješnim i gdje je radio dok nije zaigrao za FC Kaiserslautern.

Nakon odigrane sezone u FC Homburgu, na kraju se pridružio FC Kaiserslauternu, gdje je u 67 odigranih utakmica postigao 33 gola. Od velikih klubova igrao je još u Werder Bremenu, Bayern Munichu sada Laziu.

Slične biografije