Jimi Hendrix

Jimi Hendrix
U glazbeni je svijet ušao nadahnut glazbenicima kao što je B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry.
Od albuma svakako treba izdvojiti: "Are You Experienced", "Bold As Love", "Smash Hits", "Electric Ladyland", "Band Of Gypsies", "Cry Of Love". Tijekom svoje karijere najviše je svirao kao pratnja poznatim glazbenicima iz tog vremena kao što je bio Sam Cooke, Ike & Tina Turner, Wilson Picketta, od kojih je zaista puno naučio.

James Marshall Hendrix rodio se 27. studenog 1942. godine u Londonu. Poznato je kako je već od malih nogu bio siguran da će njegov život biti glazba. Naime dok je još bio dijete veliki je interes pokazao za gitaru, pa je prve akorde počeo učiti prije nego što je krenuo u osnovnu školu. Njegova opsesija gitarom s vremenom se sve više razvijala tako da je i roditeljima postalo jasno kako je Jimi već tada odabrao svoju životnu profesiju.

Kako je dosta rano pokazivao svoju strast prema glazbi tako je počeo dobivati podršku od svoje obitelji, a pretposatvlja se da je sve započelo onog trena kada je otac kao ljubitelj jazza počeo puštati ploče najvećih glazbenika zbog čega se Jimi zaljubio u glazbu. Osim što je bio ljubitelj te vrste muzike, njegov otac mu je čak kupio električnu gitaru i to dok je Jimi imao svega petnaest godina.

Već u srednjoj školi osniva svoj bend, kada je gitara postala njegov zaštitni znak. Zbog obaveze prijavljuje se u vojsku, a zbog ozljede koju je zadobio već iduće godine biva otpušten iz vojske. Nakon povratka iz vojske odlučio je u potpunosti se posvetiti glazbenoj karijeri.

Ranije smo spomenuli kako je tijekom svoje karijere znao svirati kao pratnja raznim poznatim glazbenicima, pa je tako na nagovor Paula McCartneya, otišao svirati na dobrotvorni Monterey Pop Festival koji se održao pred 50.000 posjetitelja. Svojim originalnim nastupom pokazao se kao najkreativniji gitarist.

Poput većine drugih glazbenika vodio je pomalo buran način života, a što je na kraju rezultiralo njegovom smrću. Naime zbog prekomjerne doze tableta za spavanje i vina koje je uzeo 18. rujna 1970. godine u hotelu Samarkand, umro je pored svoje djevojke koja da je bila budna mogla ga je i spasiti. Tog je dana otišla još jedna legenda.