Oliver Dragojević

Oliver Dragojević
Zanimljivo, ali njegovi počeci u glazbi vežu se uz jednu od svjetskih legendi koja nas je prerano napustila. Riječ je o J. Lennonu i pjesmi Yesterday koju je izveo na natjecanju amatera gdje osvaja prvo mjesto.
Oliver Dragojević rodio se u opjevanoj Vela Luci 7. prosinca 1947. godine gdje je proveo djetinjstvo da bi nakon toga svoje školovanje nastavio u Splitu.

Njegov život od samog početka je obilježavala glazba i sve ono što ide uz nju, već se od mladosti pokušavao probiti na glazbenu scenu i to mu je malo po malo uspijevalo.
Svoje početke u glazbi bulježi suradnja s Trubadurima koja je trajala svega godinu dana, da bi potom završio u Batalima.

Oliverovu karijeru u najvećem dijelu obilježila je suradnja s Zdenkom Runjićem koja je započela 70-ih godina, točnije 1975 kad je sa pjesmom Galeb i ja postavio određene standarde u glazbi i pokrenuo dugogodišnju i plodnu suradnju sa velikim čovjekom kao što je to bio Zdenko Runjić.

Osim što su mu pjesme radili kvalitetni ljudi sa sluhom za nešto lijepo, Oliveru je pogodovalo i to što je imao, a ima još uvijek poseban način interpretacije svojih pjesama te poseban način komunikacije sa publikom. Kroz dugi niz godina dok se nastojao afirmirati u svijetu glazbe, učio je i upijao stavri koje su se događale oko njega i paralelno razvijao svoj vlastiti prepoznatljivi stil nastupanja.

Ne znamo dali nam se više sviđa kad sjedi za klavirom i izvodi svoje pjesme bez drugih instrumenata kad nam zapravo i ne treba drugo nego Oliverov glas, ili kad izvodi neku bržu pjesmu uz cijeli orkestar i prateće vokale pokazujući kako još uvijek nije za otpisat.

Njegovi najveći nastupi pored onih u domovini gdje je redovno punio dvorane, su nastupi izvan granica Hrvatske i to ne bilo gdje, Oliver se može pohvaliti nastupom u Royal Albert Hallu 19. travnja 2010. godine, a to je vjerujte stvarno velika čast za jednog pjevača.

Kroz svoju karijeru objavio je 20 studijskih albuma, 5 live albuma te 10 kompilacija.
Vjerujemo kako će nas još dugo zabavljati svojim prepznatljivim glasom i lijepim baladama.

Slične biografije