Paul Newman

Paul Newman
Paul Newman pored toga što je bio poznat kao glumac nosio je i druge titule kao što su filantrop, filmski redatelj, imitator te automobilist. U svojoj je bogatoj karijeri osvojio velik broj nagrada gdje možemo ubrojiti i Oscara za film "Boja novca", tri Zlatna globusa, BAFTA nagradu, nagradu Ceha filmskih glumaca, nagradu Filmskog festivala u Cannesu, Emy te druge počasne nagrade.
Paul Leonard Newman rodio se 26. siječnja 1925. godine u državi Ohio u obitelji gdje se otac bavio profitabilnom trgovinom sportske opreme dok je majka prakticirala Kršćasnku znanost. Zanimljivo je spomenuti kako su oba roditelja svoje korjene vukla iz Europe. Naime otac je bio sin imigranata iz Poljske i Mađarske, a mama je rođena u slovačko-katoličkoj obitelji u bivšoj Austro-Ugarskoj.

Da će biti glumac znao je već od malih nogu kada je u sedmoj godini debitirao glumeći dvorsku ludu u školskoj izvedbi Robina Hooda. Što se tiče školovanja uspio je završiti osnovnu i srednju školu, no na lokalnom fakultetu se jako kratko zadržao budući da je znao kako je njegov životni put gluma, stoga se prebacio na Sveučilište Yale gdje je uspio diplomirati glumu i to nakon što je neko vrijeme služio vojsku u Mornarici na Pacifiku.

Svoje glumačke snove napokon je uspio ostvariti na Broadwayu u originalnoj produkciji Piknika Wiliama Ingea s Kim Stanley. Prvi njegov film u Hoolywoodu bio je "Srebrni kalež", nakon čega je uslijedila "Mačka na vrućem limenom krovu" te "Somebody Up There Likes Me". Bili su to njegovi prvi filmovi kojima je uspio dokazati kako dolazi jedan sasvim novi glumac koji pored toga što ima izniman talent za glumu, ujedno i dobro izgleda. Možemo slobodno reći kako je Paul Newman bio glavni glumac svog vremena kojeg se najviše angažiralo, jer se znalo kako se radi o pravom zlatnom rudniku što se tiče privlačenja gledatelja.

Umro je 26. rujna 2008. godine.