Jerry Lewis

Jerry Lewis
Poznato je kako je veći dio nastupa imao u paru s isto tako popularnim Deanom Martinom s kojim je zajedno nastupao po klubovima te s kojim je ostvario nekoliko uspješnih zajedničkih projekata za Paramount Pictures. Lewis je također ostao poznat po dobročinstvu, odnosno po osnivanju raznih zaklada za pomoć svim onima kojima je bila potrebna.
U svojoj je bogatoj karijeri osvojio velik broj nagrada, od kojih treba izdvojiti onu koja se odnosi na životno dostignuće, zatim na Zlatnu kameru te priznanje Američke udruge filmskih kritičara. Ne smijemo zaboravit spomenut i dvije zvijezde koje se nalaze na stazi slavnih u Hollywoodu. U 2005. dobio je nagradu guvernera za kategoriju televizijske umjetnosti i znanosti.

Jerry Lewis rođen je 16. ožujka 1926. godine kao Joseph Levitch u Newarku, New Jersey u obitelji koja je vukla židovske korijene. Njegov otac bio je poznat kao narodni zabavljač, odnosno ceremonijalni zabavljač, dok je majka radila kao svirač na piano za radio postaju.

Veliki talent izvođača, odnosno zabavljača njegova je obitelj otkrila kada je Jerry imao svega pet godina. To je bilo vrijeme kada je često znao priređivati brojne nastupe kako bi zabavio svoju rodbinu, ali isto tako i brojne prijatelje. Završio je Srednju školu Irvington, a u vojsci su ga odbili budući da mu je bio otkriven šum na srcu.

Kad govorimo o njegovim počecima tada treba spomenuti kako je u početku stjecao slavu u paru s Dean Martinom s kojim je zajedno izvodio razne budalaštine po brojnim klubovima. S vremenom su postalo toliko popularni da se ih se moglo vidjeti čak i na televiziji u brojnim filmovima. S vremenom je Jerry postao prava institucija komedije.