Lewis Carroll

Lewis Carroll
Lewis Carroll koji je napisao "Alisu u zemlji čudesa", bio je engleski pisac i matematičar, čije su priče o Alisinim pustolovinama postale svojevrstan klasik dječje književnosti. Lewis Carroll bio je prije svega velik književnik koji je svoje obrazovanje stekao na jednom od najcjenjenijih sveučilišta, na Oxfordu gdje je nakon što je stekao diplomu predavao matematiku.
Međutim pored matematike i ostalih prirodoslovnih znanosti, Lewis se posvetio pisanju dječjih priča gdje je Alisa bila prva koja je probila put i koja je ostvarila nevjerojatan uspjeh. Nakon "Alise u zemlji čudesa" uslijedio je "Lov na zrcalo" iz 1872. godine kao nastavak, a bio je podjednako popularan.

Pored toga Lewis je pisao humoristične stihove i nekoliko matematičkih djela. Poznato je kako je bio veliki entuzijasta te nadareni amaterski fotograf, a omiljena kreacija bila je bijeli zec koji je uvijek u žurbi. Naravno da je svoj omiljeni lik tako odlučio staviti u jednu od najpopularnijih knjiga svih vremena.

Lewis Carroll rodio se 27. siječnja 1832. godine u mjestu Daresbury pod pravim imenom Charles Lutwidge Dogston u obitelji gdje su prevladavali anglikanci. Poznato je kako je njegov pradjed vrlo brzo napredovao kroz crkvene redove do mjesta biskupa, a djed mu je bio kapetan u vojsci ubijen u Irskoj 1803. godine. Sa jedanaest godina cijela se obitelj seli u prostrani župni dvor gdje je njegov otac dobio posao. Tamo su se zadržali 25 godina.

Tijekom rane faze mladosti obrazovao se kod kuće, a nakon toga poslan je u Gimnaziju Richmond gdje je nastavio školovanje. Praktički kad je već bio mladić nekako je uvijek naginjao prema književnom smjeru što se kasnije pokazalo kao pun pogodak. Umro je 14. siječnja 1898. godine.

Slične biografije