Nikolay Davydenko

Nikolay Davydenko
Jedan je od rijetkih igrača koji je zabilježio nekoliko pobjeda protiv neuništivog Rafaela Nadala.
Što se tiče njegovog odrastanja više puta izjavljivao je kako je ostao četiri godine u Rusiji gdje su on i poznati trener za djecu Eduard radili zajedno. Tvrdio je kako ga je tjerao da puno vježba, a kad je napunio 15 godina krenuli su put Njemačke. Tada su ih Rusi koji su živjeli tamo uvjeravali kako je za Dvydenka najbolje da ostane, jer može raditi sa vrhunskim trenerima i zaraditi više novaca nego u Rusiji. Davydenko je uspio dobiti rusko državljanstvo u 1999 kad je napunio 18 godina, zbog čega je izgubio ukrajinsko državljanstvo što je rezultiralo njegovim igranjem za Rusiju. U 2007. podnio je zahtjev za austrijsko i njemačko državljanstvo.

Davydenko je počeo igrati u dobi od sedam godina sa svojim bratom, a tijekom juniorskog razdoblja igranja, preselio se u Samtal sa svojim bratom Eduardom kako bi nastavio poboljšavati svoju igru i kako bi mogao sudjelovati na više turnira. U profesionalne vode uključio se 1999, a 2000. igrao je uglavnom na challengerima kad je osvojio jedan naslov i došao do tri finala.

Davydenko je razvio poprlično prepoznatljiv način igre sa učinkovitim forhendom i bekhendom, gdje mu veliki korak omogućuje udariti loptu na samom početku čime može diktirati, odnosno kontrolirati način igre, što je nekad polazilo za rukom Andre Agassiju. Svoj prepoznatljiv način igre podjednako je pokazivao na travi i drugim tipovima podloge, gdje je bio poznat po svom istračavanju što je u velikom broju slučajeva završavalo dobro za samog Davydenka.

Njegova slabost su volleyi, smatra se kako nisu dosljedni. Velik broj kritičara zamjera mu što svoju igru drži uglavnom na osnovnoj crti, što mu je više puta uzrokovalo probleme, a moglo se vidjeti u porazu od Jamesa Blakea i Rafaela Nadala.