Katharine Hepburn

Katharine Hepburn
Katharine Hepburn rodila se 12. svibnja 1907. godine u Hartfordu u državi Connecticut u obitelji doktora Thomasa Norvala, uspješnog urologa te majke Katharine Marthe Houghton po kojoj je i dobila ime. Hepburn se rodila u obitelji koja je jako puno držala do obiteljskih vrijednosti i koja se prije svega trudila upoznati djecu sa svim što se tada događalo. Kao obitelj bili su dosta povezani.
Naime, spomenuli smo kako je cijela obitelj bila povezana i kako su skoro cijelo vrijeme provodili skupa. Tako je majka Katherine koja je bila aktivistica za ženska prava, inzistirala da se i njezino dijete upozna s tom tematikom. Djeca Hepburnovih nikada nisu napuštali sobu bez obzira o čemu se govorilo.

Možemo slobodno reći kako je Katharine imala poprilično napredan odgoj za to doba. Što se tiče škole, školovala se u koledžu Kingsford-Oxford prije nego što se prebacila na Koledž Byrn Mawr s kojeg je bila izbačena zbog pušenja i kršenja redarstvenog sata. Uspjela je završiti povijest i filozofiju iste godine kada je svoju budućnost odlučila potražiti na Broadwayu.

Svoj početak prema zvjezdanom statusu odradila je na kazališnim daskama gdje se dokazala kao jako kvalitetna glumica što se i dokazalo dobivanjem Oscara za najbolju glumicu u filmu "Jutarnja slava" te izvrsno odrađenom ulogom u filmu "Male žene". Pored svoje odlične glume bila je poznata po svom anti-holivudskom ponašanju izvan filma što nekim šefovima nije odgovaralo. No unatoč tome njezini su filmovi donosili veliku zaradu. Godine 1935. osvojila je drugog Oscara za ulogu u filmu "Alice Adams".

Poznato je da je bila posebnog karaktera i da neko vrijeme nije htjela dijeliti autograme zbog čega je velik dio obožavatelja počeo zazirati od njezinih filmova. Čak je dobila nadimak Katahrine od Arogancije. Tada se više posvetila kazalištu da bi ponovno krenula snimati filmove, a od novijih svakako treba izdvojiti "Afričku kraljicu".

Što se tiče ljubavnog života, njezin dugogodišnji partner bio je glumac Spencer Tracy s kojim je prvi put nastupila u filmu "Žena godine".

Umrla je 29. lipnja 2003. godine u obiteljskoj kući sa navršenih 96 godina.