Amelia Earhart

Amelia Earhart

Posve sama preletjela je sjeverni Atlantik od 20. do 21. svibnja 1932. godine, a u srpnju 1935. godine letjela je sama od Havaja do Kalifornije i to na letu koji je trajao 18 sati i 6 minuta, pri čemu je preletjela 3.860 kilometara. Nažalost u jednom od tih njezinih podviga dogodilo se nešto jako čudno, nestala je dok je letjela iznad Tihog oceana, 2. srpnja 1937. godine.

Amelia Earhart rodila se 28 lipnja 1897. godine kao kći Samuela Stantona Earharta i Amelie Otis Earhart u Kansasu u kući svog djeda po majci, koji je bio poznat kao bivši savezni sudac te predsjednik štedionice. U početku nije bio zadovoljan kćerinim izborom iako je Edwin imao posao i to kao odvjetnik.

Amelia je odgajana poprilično liberalno za tadašnje vrijeme budući da je roditelji, odnosno majka nije prisiljavala da nosi odjeću koja je bila primjerena za mlade dame tog vremena. Amelia je imala slobodu da je mogla čak izabrati i hlače koje su njoj bile puno praktičnije.

Odrastala je u slobodnom duhu istražujući brojne stvari, pa je tako vrijeme uglavnom provodila vani u prirodi, istražujući čudesan svijet drveća i drugog zelenila. Još iz ranije faze djetinjstva pokazivala je kako voli slobodan duh i kako se jednog dana želi baviti istraživanjem. Otkrila je kako želi napraviti nešto što još nikome nije uspjelo. To će joj se malo kasnije u životu i ostvariti.

Svoj prvi kontakt s avionima imala je kada ju je otac odveo na prezentaciju aviona u Iowi. Bilo je to vrijeme kada je zainteresiranost za letenje Edwin pokušao probuditi u objema svojim kćerima, od čega je veliki entuzijazam pokazala Amelia no ipak malo kasnije, jer su joj tada ipak bili zanimljiviji vrtuljci od tih velikih metalnih grdosija.

Amelia je do danas ostala jednom od najboljih pilotkinja SAD-a koja se u svoje vrijeme usudila na letove koji su se tada smatrali poprilično nesigurnima. Smatrala se intelignetnim i kompetentnim pilotom, koja je dobro znala procijentiti praktički svaku situaciju u kojoj se našla. Bila je svakako ispred svog vremena, a koliko je vrijedila kao pilot svjedoči i činjenica kako se o njoj kao velikoj osobi još uvijek priča. Amelia je nestala u misteroznim uvjetima, a mnogi nagađaju kako se to dogodilo zbog čudnih struja u Oceanu koji su utjceli na uređaje u avionu.