Bruce Lee

Bruce Lee
Bruce Lee nije bio samo vrhunski majstor nego i glumac kojeg je publika zavoljela širom svijeta, a koji je i danas nadahnuće brojnim filmašima, dizajnerima i mladim osobama.
Bruce Lee rodio se u San Franciscu 7. studenog 1940. pod imenom Lee Juen Kam, kao četvrto dijete kineskog opernog pjevača i glumca Lee Hol Chuana i njegove supruge Grace. Ne biste vjerovali, ali kao malo dijete bio je dosta osjetljiv i sklon brojnim bolestima, pa čak i mjesečarenju.

Sa samo šest godina seli sa svojom obitelji u Hong Kong gdje ga otac već u mladoj dobi dovodi ispred kamera da glumi s njim u istom filmu. Film se zvao “The beginning Of A Boy – The Birth Of Mankind, a radi se o jednom od rijetkih zajedničkih nastupa oca i sina.

Možemo reći kako je Bruce Lee već od ranije dobi počeo glumiti tako da je već do 18 godine prikupio 20 uloga koje su se uglavnom odnosile na ulične lutalice spremne za borbu. Prvi film u kojem smo mogli vidjeti njegov veliki talent bio je zasigurno “As Orphans Tragedy”, koji je snimljen 1955. godine.

U to vrijeme upisao se u poznatu školu Wing Chun kung-fua, gdje je svoju vještinu doveo do savršenstva. Kako bi što prije dosegnuo vrhunac, danju je snimao filmove, a noću trenirao i sudjelovao u borbama i to ne samo na sportskim terenima. Nažalost u to vrijeme često je znao zbog tučnjavi završiti u zatvoru, kada je majka odlučila zbog njegove sigurnosti i prijetnji od strane moćnog gangstera, što nikad nije priznao, vratiti u San Francisco.

Nevjerojatno, ali njegov put u Ameriku značio je pravi pogodak i tako se sa svega 100 dolara u džepu odlučio snaći. Prvo je na samom brodu odlučio raditi te kako je znao plesati ča-ča-ča, na brodu je poučavao velik broj putnika iz prvog razreda. Mnogi smatraju da je jedinstven stil koji je pokazivao prilikom svojih pokreta u borbi dolazio baš iz njegovog znanja plesa i savršene koordinacije pokreta.

Dolaskom u Ameriku uspio je diplomirati filozofiju te je naučio strane jezike kao što su engleski, kantonski, mandarinski i naravno japanski.

Uskoro nakon toga upoznaje svoju buduću ženu s kojom se i vjenčao, a zajedno su dobili sina Brandona. Od tog trenutka radio je na svojoj slavi, međutim silno razočaran što nije uspio dobiti ulogu u filmu “Kung fu”, odlazi sa svojom obitelji u Hong Kong gdje uspijeva dobiti ulogu poznatom filmu “U zmajevom gnijezdu”, nakon kojeg je uslijedio “Na zamjevom putu”.

Nažalost nije mogao dugo uživati u svojoj slavi jer je misteriozno završio svoj život na snimanju filma “Igra smrti” od cerebralnog edema. Jednako tragičnu smrt doživio je i njegov sin 1993. godine na snimanju filma “Vrana”, što je potaklo priče o prokletstvu koje je bačeno na njegovu obitelj.

Do danas Bruce Lee ostaje majstor borilačkih vještina i nadasve kultno ime među majstorima borilačkih vještina.