Edwin Hubble

Edwin Hubble
Poznat je i po tome što je jedan od prvih znanstvenika koji je tvrdio da crveni pomak udaljenih galaktika potječe od dopplerovog efekta koji nastaje usljed širenja svemira.
Naime Hubble je zajedno s Miltonom Humasonom 1929. godine formulirao zakon crvenog pomaka. Radi se o zakonu po kojem je brzina udaljavanja galaktike proporcionalna njezinoj udaljenosti. Njegov je zakon sukladan s Einsteinovim jednadžbama iz opće teorije relativnosti za homogeni izotropni svemir koji se širi. Njegov koncept širenja svemira doveo je kasnije do teorije Velikog praska.

Edwin Hubble rodio se 20. studenog 1889. godine u mjestu Marshfield odakle se preselio dok je imao svega devet godina u mjesto Wheaton, Illinois. Zanimljivo je spomenuti kako je tijekom svog odrastanja više zanimanja pokazivao za sport nego za znanost, što naravno nije dugo trajalo. Naime tijekom studiranja na Sveučilištu u Chicagu posvetio se matematici i astronomiji. Diplomirao je 1910. godine.

Nakon završetka fakulteta nastavio je svoje školovanje te tako magistrirao pravo u Oxfordu nakon čega se vratio u SAD gdje se zaposlio kao učitelj i školski trener u mjestu New Albany, Indiana. Za vrijeme Prvog svjetskog rata služio je kao Major u vojsci, da bi se nakon završetka rata vratio svom radu u astronomiji, gdje je zaista došao do velikih otkrića.

Edwin Hubble umro je 28. rujna 1953. godine u mjestu San Marino u Kaliforniji. Bio je jedan od velikih, a pored brojnih otkrića, tu su i brojne nagrade koje je dobio, a gdje možemo spomenuti: Bruce Medal, Gold Medal te Medal of Merit za izvanredna dostignuća u balistici. Po njemu je imenovan asteroid 2069 Hubble, zatim krater Hubble na Mjesecu te Hubbleov svemirski teleskop.

Slične biografije