Bruce Springsteen

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen rođen je 23. rujna 1949. godine u Long Branchu, New Jersey kao Bruce Frederick Joseph Springsteen, u obitelji gdje je otac radio kao vozač autobusa, dok je majka radila na sudu, čiji su roditelji bili imigranti iz Italije. Bruce je odgajan kao katolik, a u skladu s tim pohađao je crkvenu školu, u kojoj se nije slagao s redovnicama i drugim učenicima. Poznato je kako se nije uspio uklopiti i u srednju školu, što ga naime uopće nije smetalo.
Svoj prvi pravi susret s glazbom doživio je kada je sa sedam godina ugledao Elvisa Presleyja u emisiji Eda Sullivana. Naime sa trinaest godina kupio je prvi gitaru te počeo vježbati s lokalnim gitaristom. Godine 1965. odlazi do kuće Texa i Marion Vinyard, koji su bili poznati po tome što su sponzorirali mlade bendove u gradu. Oni su mu pomogli da postane prvi gitarist benda "The Castiles", gdje je kasnije postao i pjevač grupe.

To je bilo vrijeme kada je Bruce nastupao po New Jeresyu sa Steveom Van Zandtom, Dannyjem Fredericijem i Vinijem Lopezom u bendu zvanom Child, koji je kasnije preimenovan u Steel Mill. Početkom sedamdesetih potpisao je s Columbiom gdje je doveo stare poznanike te tako osnovao bend E Street Band. Njegov prvi album, "Greetings from Asbury Park", N. J., objavljen je u siječnju 1973. godine. Iako je osvojio kritiku prodaja albuma bila je poprilično slaba.

Unatoč tome što je bio cijenjem kao glazbenik od strane struke, poznato je da neko vrijeme nije mogao lansirati album koji će biti komercijalno uspješan. No situacija se počinje mijenjati izlaskom albuma "Born to run" u kolovozu 1975. godine kada je Bruce napokon postigao uspjeh, a singlovi "Born to Run", "Thunder Road", "Tenth Avenue Freeze-out" i "Jungleland postali su veliki hitovi na radio postajama".

Možemo reći kako se radilo o ključnom trenutku kada je krenuo stazama slave i postao cijenjeno ime među publikom i kritičarima. Danas je jedan od legendarnih glazbenika o čijim koncertima sanjaju mnogi obožavatelji, a tko zna možda se zaputi i prema Hrvatskoj.