Stjepan Mesić

Stjepan Mesić
Stjepana Mesića prati bogata i duga karijera, a poznat je naravno prije svega kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik predsjedništva SFRJ-a. Mesić je isto tako bio zastupnik u Hrvatskom saboru u 60-ima prošlog stoljeća, a nakon toga van politike do 1990. kad je postao član HDZ-a, a uskoro i hrvatski premijer. Tada ga je sabor Republike Hrvatske izabrao za hrvatskog člana predsjedništva SFRJ-a, kada napušta premijersku dužnost, odlazi u Beograd gdje prvo postaje potpredsjednik, a zatim 1991. i posljednji predsjednik predsjedništva SFR Jugoslavije.
Godine 1992. postao je predsjednikom Sabora Republike Hrvatske. Dvije godine kasnije izašao je s grupom istomišljenika i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, a kasnije je većina članova HND-a zajedno s Mesićem prešla u Hrvatsku narodnu stranku.

Nakon smrti Franje Tuđmana, Mesić je u 2. krugu glasovanja na predsjedničkim izborima izabran za predsjednika Hrvatske te ponovno 2005. godine.

Ovaj iznimno cijenjen političar rođen je 24. prosinca 1934. u slavonskom mjestu Orahovici gdje je završio gimnaziju, a nakon toga diplomirao pravo na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon studija, Mesić odlazi raditi u Orahovicu i Našice. Nakon odsluženja vojnog roka položio je pravosudni ispit i radio kao općinski sudac. Tada se oženio Milkom s kojom je dobio dvije kćeri.

Vrlo brzo seli u Zagreb gdje postaje direktor općih poslova u poduzeću Univerzal Corporation te članom Saveza komunista Jugoslavije. Možemo to slobodno nazavti početkom njegovog političkog prodiranja prema vrhu političke scene. U to je vrijeme pokrenuo prve privatne tvornice u Jugoslaviji zbog čega ga je Tito optužio da potiho uvodi kapitalizam, a budući da je podržao Hrvatsko proljeće odlsužio je godinu dana zatvora u Staroj Gradiški.

Slične biografije