Stjepan Radić

Stjepan Radić
Samo sat vremena počela su uhićenja, izbačeni su sa sveučilišta, a na nagovor Stjepana Radića nastavili su studirati u Pragu i Beču. Svoje je dane školovanja provodio putujući po Europi gdje u Parizu završava Višu političku školu. Neko je vrijeme živio u Pragu, a kada ga policija tjera odlazi u Zemun gdje uspostavlja veze sa srpskim političarima. Od 1902. počinje živjeti u Zagrebu i formirati svoj put kao političara, koji ubrzo osniva HPSS (Hrvatsku pučku seljačku stranku) koja na izborima zauzima devet mandata. Godine 1920. mijenja naziv u HRSS (Hrvatska republikanska seljačka stranka) koja se odlučila oštro odupirati režimu.
Stjepan Radić rodio se u Trebarjevu Desno, 11. lipnja 1871. u obitelji kolara Imbre Radića gdje je bilo 11 djece, a Stjepan je bio deveto dijete. Za Stjepana je poznato da je imao jako hrabru majku za koju možemo slobodno reći da je bila osoba koja se rodila prije svog vremena. Naime suprostavivši se seoskom starješini završila je u zatvoru, a nakon izlaska uputila se banu Mažuraniću koji ju je primio i saslušao te razriješio seoskog starješinu dužnosti. Vidimo na koga je bio Stjepan. Svoje školovanje započeo je u susjednom selu, a kasnije nakon silnog nagovaranja roditelja prešao je u Zagreb kako bi nastavio sa akademskim obavezama.

Njegovo pohađanje gimnazije obilježeno je brojnim putovanjima kad je Stjepan proputovao skoro cijelu Hrvatsku i pritom vodio dnevnik o zanimljivostima koje su mu se događale na tom čudesnom putovanju. Na zagrebački Pravni fakultet upisuje se 1891. s kojeg je izbačen s grupom istomišljenika kad su se odlučili suprostaviti mađarizaciji i cjelokupnom tadašnjem režimu.

Nažalost svoj je život završio burno kako ga je i započeo, hicima iz pištolja kad je izvršen atentat na Radića i hrvatske zastupnike u Skupštini. Dogodilo se kad su srpski političari shvatili da im Radić postaje postaje opasan politički protivnik. Umro je 8. kolovoza 1928. godine u Zagrebu.

Slične biografije