Friedrich Schiller

Friedrich Schiller
Osim drame napisao je i brojne proze, gdje treba istaknuti djela kao što su: "O patetici", "O tragičnoj umjetnosti", "O naivnom i sentimentalnom pjesništvu", "Povijest tridesetogodišnjeg rata", "O tragičnoj umjetnosti" te mnoga druga djela. Kao što možemo primjetiti napisao je mnoga toga, gdje se kroz velik broj djela provlačila ideja slobode koja je uvijek dobivala novi oblik.
Friedrich Schiller rodio se 10. studenog 1759. godine u mjestu Marbach kao jedini sin vojnog liječnika Johanna Kaspara Schillera te Elisabeth Dorothee Kodweib. Pored njega roditelji su imali još pet kćeri.

Friedrich je dobio ime po kralju Friedrichu Velikom. Nažalost uglavnom je odrastao bez prisutnosti oca budući da je imao takav posao, pa je uglavnom morao biti odsutan.

Možemo reći da je Friedrich dosta rano osjetio vojnički poziv, budući da je odrastao u obitelji gdje mu je otac bio vojni vrbovnik. Godine 1773. vojvoda ga je kao oficirskog sina prisilio na upis u Vojnu školu u Stuttgartu gdje je proveo osam godina kao vojni pitomac. Tada se upoznao s brojnim djelima velikih književnika, kada je pročitao mnoge dramatičare, filozofe i teologe.

Unatoč velikoj slavi koju je postigao kao književnik, njemu kao vojnom liječniku, wurtenberški vojvoda zabranjuje daljni književni rad nakon čega Schiller bježi preko granice u Mannheim, odakle nastavlja s dramskim radom. Nakon bijega napisao je povijesne drame "Fiescova zavjera u Genovi" te "Don Carlosa".

Nakon poprilično burne mladosti, smiruje se i dobiva mjesto profesora povijesti na sveučilištu u Jeni gdje je nastavio pisati niz eseja, kritika i rasprava. Umro je 9. svibnja 1805. godine.

Slične biografije