Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche
Svojim prije svega drugačijim načinom razmišljanja unio je određenu novost u tadašnjem svijetu što se tiče normalnog ponašnja i razmišljanja. Možemo reći kako je bio poznat kao stravstveni kritičar vladajućeg morala i vjerovanja, a smatrao je i kako su moral i religija osigurani na nemoralnim sredstvima te da zapravo predstavljaju struju koja služi lažnoj transcedentnoj ideji i pojmu.
Nietzsche je u svojoj karijeri napisao velik broj djela od kojih zasigurno treba izdvojiti: "Rođenje tragedije", "Izviđanja jednog nesuvremenog", "Tako je govorio Zaratustra", "S onu stranu dobra i zla", "Antikrist", "Sumrak Idola", "Uz genealogiju morala", "Slučaj Wagner", "Volja za moć", "Radosna znanost" te mnoga druga djela koja i danas pomalo šokiraju.

Friedrich Nietzsche rodio se 15. listopada 1844. godine u mjestu Rocken u Prusiji u obitelji oca luteranskog svećenika koji je kasnije umro od bolesti mozga te majke koja ga je nakon smrti oca odgajala uz još dvije tetke i sestru. Što se tiče njegovog školovanja bilo je poznato kako je bio marljiv učenik, možda previše ozbiljan zbog čega su ga zadirkivala ostala djeca.

Nakon što je završio školovanje u internatu trebao je krenuti učiti za svećenika, no ubrzo se predomislio i upisao studij klasične filologije. Na studiju se pronalazi u djelima starih Grka i to prije pojave čuvenog Sokrata. Od tog se trenutka počeo baviti brojnim prirodnoznanstvenim problemima koje su predstavljale njegovu životnu preokupaciju. Nakon što je obolio neko se vrijeme preselio u švicarske Alpe nakon čega se spustio na talijansku rivijeru. Uskoro je smješten u duševnu bolnicu kada je proglašen umobolnim, a posljednje dane svog života doživio je pomračenog uma pod brigom sestra Elisabethe.

Umro je 25. kolovoza 1900. godine.

Slične biografije