Denzel Washington

Denzel Washington
Među njegove velike filmove možemo ubrojiti: "Vojnikovu priču", "Moć", "Krik za slobodom", "Moćni Quinn", "Za kraljicu i domovinu", "Malcolm X", "Slučaj Pelikan", "Philadelphia", "Grimizna plima", "Virtuoznost", "Sakupljač kostiju", "Sjećanje na Titane", "Hrabrost ratnika", "John Q", "Déjà vu", "Knjiga iskupljenja".
Denzel Washington rođen je 28. prosinca 1954. godine u mjestu Mount Vernon u obitelji gdje je njegov otac bio poznati svećenik koji je radio danonoćno, dok je majka radila kao frizerka. Bila je vlasnica frizerskog salona. Nažalost dok je imao samo 14 godina roditelji su se odlučili rastati, što je u njemu izazvalo bijes i nevjericu te buntovništvo.

Sreća pa je ubrzo shvatio kako mu buntovništvo neće donijeti ništa dobro, stoga se odlučio učlaniti u udrugu “Boys and Girls Clubs of Amerika, kojoj je bio cilj okupiti brojne mlade ljude koji bi zajedno prvodili vrijeme tako što bi se igrali i učili. Sam Denzel je u jednom od intervjua izjavio kako mu je ta udruga pomogla u najkritičnijem trenutku njegova života.

Što se tiče školovanja, upisao je novinarstvo na Sveučilištu Fordham, a iako je bio predan u onome što je upisao, sve je više otkrivao kako njegov pravi poziv ipak leži u glumačkim vodama. Postao je član studentske glumačke grupe, pa je tako 1977. godine prvi put nastupio kao glumac u TV filmu "Wilma".

Nakon nekoliko sporednih uloga dobio je važniju ulogu u filmu "Cry Freedom" u kojem je utjelovio slavnog južnoafričkog borca protiv apartheida.

Danas je jedan od najcejnjenijih glumaca koji je u sretnom braku s Paulette Pearsin s kojom ima 4 sina, od kojih je jedan dobio ime po velikom crnačkom vođi Malcolmu X.