Martin Luther

Martin Luther
Prema povijesnim knjigama dalo se zaključiti kako je njegova reformacija zapravo duboko utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike usvijetu, što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti.
Poznato je kako je Martin dosta često dolazio u sukob s katoličkom crkvom, a kada je papa opet osudio njegovo djelovanje, Luther mu je odgovorio sa tri spisa u kojima je iznio svoje koncepcije koje su se odnosile na to da spas kršćaninu donosi sama vjera u Kristovu otkupnu žrtvu, a ne dobra djela po kojima ga znamo. Ne moramo ni napominjati kakvu je to buru izazvalo.

Martin Luther rodio se 10. studenog 1483. godine u Eislebenu, s tim da je osnovnu i srednju školu završio u Mansfeldu, Magdeburgu i Eisenachu. Dok je imao svega 17 godina upisao se na sveučilište u Erfurtu, Odrastao je u radničkoj obitelji gdje je otac koji je podrijetlom bio iz seljačke obitelji, radio kao rudar u rudniku bakra u području Mansfelda.

Iako je otac želio da Luther studira pravo, on se najednom predomišlja i pristupa augustinskom redu gdje je promatrao razne stvari koje su se događale, ali potreban mir nije našao. Unatoč tome 1507. godine je zaređen, a Lutheru je tada ponuđeno da studira teologiju kako bi mogao raditi kao profesor u nekom od novoosnovanih sveučilišta koje su utemeljili redovnici. Diplomirao je teologiju 1509. godine kada se vratio u Erfurt.

U vrijeme njegovih sukoba s Papom, oženio se s Katharinom von Bora, bivšom časnom sestrom čime je jasno dao do znanja da neće poštivati odluku o celibatu. Brak je bio uspješan, a žena mu je bila itekakv oslonac u njegovu životu koji je bio prepun sukoba s drugim neistomišljenicima. Kraj života doživio je 18. veljače 1546. godine u Eislebenu.