Louise Hay

Louise Hay
Louise Hay rodila se 8. listopada 1926. godine u Los Angelesu u obitelji gdje se majka zbog siromaštva preudala za osobu koja će kasnije ispasti nasilni očuh. Nažalost, njezino nesretno djetinjstvo nije se odnosilo samo na maltretiranje unutar obitelji nego je doživjela traumatično iskustvo kad ju je silovao susjed. U dobi od 15 godina, odustala je od srednje škole kad je zatrudnila. Svog djeteta odrekla se kada je imala 16 godina kad ga je dala na posvajanje, a budući da je i ona sama bila dijete, smatra se kako je to bila racionalna odluka.
Nakon poprilično stresnog početka odrastanja, odnosno nakon što je rodila dijete, odlazi u Chicago gdje je počela raditi na nisko plaćenim radnim mjestima. Uskoro odlazi u New York kad je promijenila svoje ime i počela raditi kao manekenka u čemu se pokazala jako uspješnom radeći za Billa Blassa, Olega Cassinija te Pauline Trigere. Godine 1954. udala se za engleskog biznismena Andrewa Haya koji ju je napustio nakon 14 godina braka zbog druge žene.

Godine 1970. postaje religijsko-znanstveni praktičar kada je vjerovala da će izlječiti razne bolesti i kada je postala popularan voditelj radionica. U to se vrijeme posvetila transcendentalnoj meditaciji s Maharishi Mahesh Yogi na Međunarodnom Sveučilištu u Fairfieldu u Iowi.

Godine 1977. dolazi do strašne spoznaje kada je otkrila da boluje od raka grlića maternice te kada je spoznala da je do toga došlo zbog godina nakupljanja ljutnje i bijesa zbog svega što joj se dogodilo. U tom je trenutku odbila konvencionalno liječenje kad se okrenula režimu oprosta, odnosno kada je započela s terapijom koja je uključivala posebnu prehranu i povremeno ispiranje crijeva.

Puno kasnije tvrdila je kako se sama uspjela riješiti raka. Međutim nema znanstvene potvrde da je do izlječenja došlo na taj način.

Godine 1976. napisala je svoju prvu knjigu o tome kako iscjeliti svoje tijelo koja je sadržavala različite metode. U to je vrijeme počela voditi razne radionice za osobe oboljele od side, što joj je donijelo veliku popularnost kada je čak gostovala u emisiji Oprah Winfrey Showu. Nakon toga prodaja njezinih knjiga skočila je na više od 35 milijuna primjeraka, prevedene na više od 30 jezika.