Neil Armstrong

Neil Armstrong
Bio je to svakako povijesni trenutak koji će se pamtiti još dugo vremena, zbog ćega će Neil ostati jedna od najpoznatijih osoba diljem svijeta koja je imala tu privilegiju da prva proba kako je to hodati odnosno lebdjeti po tlu, a da nije na Zemlji.
Prije nego što je postao američki astronaut Armstrong je služio u mornarici i to za vrijeme rata u Koreji, a nakon rata služio je kao probni pilot na Nacionalnom Savjetodavnom odboru za aeronautiku, gdje je odradio preko 900 letova u različitim zrakoplovima. Također je letio na letjelicama poznatijim kao F-100 Super Sabre, F-101 Voodoo, F-104 Starfighter. Pored toga uspio je diplomirati na Sveučilištu Purdue u Južnoj Kaliforniji.

Zahvaljujući svojim doprinosima svemirskom istraživačkom centru i naravno svojim doprinosima postao je kapetan na misiji koja se trebala spustiti na mjesec i istražiti njegovu površinu. On i Buzz Aldrin bili su ti koji su izašli iz letjelice. Nakon tog zaista jedinstvenog događaja Armstrong je zajedno sa svojim kolegama dobio brojne medalje.

Neil Armstrong rođen je 5. kolovoza 1930. godine u Wakaponeti, državi Ohio u obitelji Stephena Koeniga Armstronga i Viole Louise Engel. Stephen je tada radio za vladu države Ohio, a 15 godina nakon rođenja Neila cijela se obitelj preselila, nakon čega su dosta često mijenjali gradove njih skoro dvadeset. Ljubav prema letenju Neil je otkrio dosta rano i to u onom trenutku kada ga je otac odveo na Cleveland Air utrke.

Vrlo brzo nakon toga Neil je imao priliku letjeti u jednom od aviona sa svojim ocem, a kad je išao u srednju školu potrdio se uzimati sate iz letenja te sa samo 15 godina dobio svoju prvu potvrdu i to prije nego što je stekao vozačku dozvolu. Godine 1974. počeo je studirati zrakoplovno inženjerstvo na Sveučilištu Purdure gdje je bio član Phi Delta Theta i Kappa Kappa psi. Neil je bio tek druga osoba u svojoj obitelji koja se odlučila na fakultet.

Možemo reći kako je nakon fakulteta uslijedilo Neilovo ostvarenje snova.

Slične biografije