Woody Allen

Woody Allen
Mnogi tvrde kako se njegova ekscentričnost pojavljivala na privatnom i poslovnom planu, a to je rezultiralo vrhunskim filmskim ostvarenjima.
Woody Allen rodio se u New Yorku u židovskoj obitelji austrijsko-ruskog podrijetla. U ranijoj fazi života pohađao je hebrejsku školu, a nakon toga je otišao u srednju školu Middwood. Vrlo brzo se odlučio za studij komunikacije i filma na sveučilištu u New Yorku, no budući da nije imao najbolje ocjene vrlo brzo se ispisao. Nakon toga se prebacio na gradski fakultet.

Već od najranijeg razdoblja njegova života moglo se primjetiti da se radi o zaista velikom umjetniku, koji je to počeo pokazivati 1977. godine kada je napravio preokret u svojoj karijeri te se nakon toga okrenuo ozbiljnijim i realističnijim temama iz stvarnog života u poznatoj tragikomediji “Annie Hall”, za što je osvojio dva Oskara. Nakon toga uslijedila su brojna druga ostvarenja kao što su “Metci iznad Brodwaya”, “Moćna Afrodita” i “Razarajući Harry”. Dosad je skupio sveukupno 14 nominacija za nagradu Oskar.

Malo ranije smo posmenuli kako je svoju ekscentričnost pokazivao i na privatnom planu. Naime prvi se put vjenčao s 20 godina s Harlene Rosen. Brak je trajao samo šest godina, a nakon toga se vjenčao s Louise Lasser s kojom je snimio par filmova. Razvod je uslijedio nakon tri godine. Godine 1980. započeo je ljubavnu vezu s glumicom Mijom Farrow s kojom je usvojio dvoje djece, s kojom mu se rodilo prvo dijete Satchel Farrow.

Brak je trajao do 1992. godine kada je Mija pronašla Allenove fotografije kojima je slikao njenu golu usvojenu kćerku Soon-Yi-Previn zbog čega ga je optužila za spolno zlostavljanje djece. Slučaj nikada nije završio na sudu, a Allen se 1997. godine vjenčao sa Soon-Yi Previn s kojom je usvojio dvije kćeri.

Možemo slobodno reći kako se radi o neuobičajenom umjetniku koji je svoju posebnost više puta pokazao na filmovima zbog čega je više puta bio dočekan negativno od strane kritičara. Vjerujemo kako je namjerno išao za tim da što više šokira, ali kad malo bolje pogledamo njegova želja za ekscentričnim je urodila plodom, budući da se ipak radi o jednom od najpoznatijih i najpriznatijih redatelja, ali isto tako i glumaca.

Slične biografije