James Hansen

James Hansen
Pored pozicije vodećeg u institutu, također radi kao pomoćni profesor na Odsjeku znanosti vezanom uz istraživanja zemlje i okoliša na Sveučilištu Columbia.
Nakon što je završio srednju školu, Hansen je nastavio svoj rad sa zračenjem prijenosnih modela, pokušavajući razumjeti Venuzijansku atomsferu. Kasnije je primjenio i rafinirao ove modele kako bi bolje razumio zemljinu atmosferu, posebno efekte koji imaju utjecaja na zemljinu klimu. Njegov razvoj i korištenje klimatskih modela pridonijelo je daljnjem i boljem razumijevanju klime na Zemlji.

Hansen je najviše poznat po svojim istraživanjima u području klimatologije te po svom iskazu o klimatskim promjenama u kongresnom odboru, 1988. godine koji je pomogao podići svijest o globalnom zatopljenju i njegovu zagovaranju za ograničavanje klimatskih promjena. U posljednjih nekoliko godina postao je poznati aktivist za djelovanje, odnosno ublažavanje učinaka klimatskih promjena koji je čak u nekoliko navrata doveo do njegovog uhićenja.

Kad pričamo o njegovu ranom životu, bilo bi dobro spomenuti kako je rođen u Denisonu, Iowi, a tijekom svog školovanja učio se na podučju fizike i astronomije u programu za znanost James Van Allen na Sveučilištu u Iowi. Uskoro nakon toga doktorirao je iz fizike, 1967. godine,a odradio je i pripravnički staž NASA, te je isto tako bio gostujući student na Institutu za astrofiziku na Sveučilištu u Tokyu.

Kao student na Sveučilištu u Iowi, Hansena je privukla znanost i istraživanje područja fizike i astronomije. Desetljećima kasnije, njegov fokus pomaknuo se na planetarna istraživanja u koja su bila uključena svojevrsne promjene na Zemlji, koji će rezultirati iz antropogenih promjena u sastavu atmosphere.

Hansen je izjavio kako je od njegovih brojnih istraživanja interes privlačio zračenje transfera u planetarnoj atmosferi, a posebno tumačenje daljinskih istraživanja zemljine atmosfere i površine satelita. Zbog sposobnosti satelita za praćenje cijelog svijeta, smatra da bi mogli biti jedan od najefektnijih načina za promatranje i studiranje golbalnih promjena. Njegovu pozornost privukao je i razvoj globalne cirkulacije modela kako bi pomogli razumjeti promatranje klimatskih trendova i dijagnosticiranje čovjekovog utjecaja na klimu.