Eric Clapton

Eric Clapton
Tijekom svoje karijere stekao je ugled i kod glazbenih kritičara i kod publike.
Treba napomenuti kako je imao presudan utjecaj u popularizaciji pojedinih modela električnih i akustičnih gitara, a sa Yardbirdsima je u početku mijenjao razne modele da bi sredinom 1965. godine postao ekskluzivni Gibson izvođač nakon što je u jednom Londonskom music-shopu nabavio rabljeni Gibson Les Paul Sunburst Standard.

Eric Clapton rođen je 30. ožujka 1945. godine u mjestu Ripley, Surrey u poprilično mladoj obitelji. Naime njegova majka imala je samo 16 godina, a otac 24 koji je uz to još bio kanadski vojnik koji je prije njegovog rođenja otišao u rat, nakon čega se vratio u Kanadu. Claptona su najviše odgajali baka i djed koje je smatrao svojim roditeljima dok je na majku gledao kao na stariju sestru. Nakon nekoliko godina njegova se majka udala za drugog kanadskog vojnika s kojim je otišla u Kanadu, pa je tako Eric na kraju ostao sam s bakom u Engleskoj.

Njegov prvi pravi susret s glazbom bio je kada je imao svega 13 godina kada je dobio svoju prvu gitaru, radilo se o njemačkoj akustičnoj gitari Hoyer. Naime bio je neugodno iznenađen činjenicom koliko je teško naučiti svirati na instrumentu sa metalnim žicama zbog lošeg set-upa te je bio korak do odustajanja od sviranja na gitari.

Međutim unatoč silnim frustracijama koje je doživio u svojim počecima, utjecaj bluesa potaknuo ga je na neumorno vježbanje i po nekoliko sati dnevno. Počeo je svirkama po raznim klubovima, da bi postao jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice.