Slavoljub Penkala

Slavoljub Penkala

Slavoljub Penkala rođen je 20. travnja 1871. u mjestu Liptovsky Mikulaš u današnjoj Slovačkoj. Rodio se u obitelji Franje i Marije Penkala, gdje je Franjo njegov otac Poljak radio na mjestu višeg katastarskog inženjera. Pri samom rođenju dobio je ime Eduard, a nakon što je došao u Zagreb, preimenovat će u Slavoljub.

Još je kao mladi pokazivao interes za praktičnu mehaniku te je s velikim zanimanjem rastavljao satove kako bi dokučio njihov način rada. Također je pokazivao interes za prirodu, a prije svega su ga se dojmile ptice i leptiri. Uz sve to pokazivao je zanimanje za glazbu, a neko je vrijeme svirao i to na nekoliko različitih glazbala.

Njegov rad obuhvaćao je je od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike. Već 1903. patentira “Termofor” u Budimpešti, Beču, a usporedno s time radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku patentirao je 24. siječnja 1906., a 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta, a tada je Penkala stalno povećavao proizvodnju kada je počeo surađivati s Edmundom Mosterom koja je dovela do stvaranja poduzeća Penkala-Moster.

Penkala se pored te tvornice posvetio području aeronautike, kada je ne samo prijavljivao svoje patente među koje treba ubrojiti zračni jastuk, već je izradio zrakoplov na kojem je letio prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i otvorio prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Kao što možemo vidjeti stvarno je bio veliki izumitelj i znanstvenik za kojeg je stvarno žalosno, što nije stigao završiti svoja istraživanja koja su puno značila. Nažalost umro je 5. veljače 1922. godine. Za Penkalu možemo reći kako je bio čovjek koji je živio ispred svog vremena, koji je već tada dao naznake kako će jednog dana izgledati u budućnosti. Za života je osmislio približno 80 izuma, a tu treba spomenuti manometar, dinamometar, anodnu bateriju, obrtnu turbinu, propeler za pokretanje helikoptera, uređaj za mjerenje protoka tekućine, pečatne voskove te mnoge druge.