Orville i Wilbur Wright

Orville i Wilbur Wright
U dvije godine nakon toga razvili su prvi leteći stroj s prvim praktički nepokretnim krilima zrakoplova. Iako nisu bili prvi pri izgradnji, prvi su izmumili kontrolu zrakoplova s nepokretnim krilima koji je omogućio njegov let.
Njihov pristup temeljio se na izumu kontrole oko tri osi što je omogućilo pilotu da upravlja avionom i pritom učinkovito održava ravnotežu. Ova metoda postala je standard na svim zrakoplovima diljem svijeta, a od početka svoj su pristup temeljili prije svega na pouzdanoj metodi kontrole pilota kao ključ za rješavanje potencijalnih problema. Svoje mehaničke vještine stekli su radeći godinama u trgovini tiskarskim strojevima, biciklima, motorima i drugim strojevima.

Orville Wright rodio se 19. kolovoza 1871. godine. Nakon smrti svog brata uspio je zadržati predsjedništvo nad Wright tvrtkom, no budući da kao ni brat nije imao onu žicu za vođenje posla, prodao je tvrtku 1915. godine. Svoj posljednji let kao pilot imao je u 1918 u Modelu 1911 B, kad se povukao iz poslovnog života i postao stariji državnik zrakoplovstva služeći u raznim službenim odborima i komisijama, uključujući Nacionalni Savjetodavni odbor za aeronautiku – NACA, prethodnik agencije National Aeronautics i Space Administration – NASA, te zrakoplovne gospodarske komore – ACCA.

Orville Wright radio je za NACA 28 godina, a 1930. dobio je medalju od strane Daniela Guggebheima za promicanje i velika istraživanja na području aeronautike. Godine 1936. izabran je za člana Nacionalne akademije znanosti.

Orville je umro 30. siječnja 1948. nakon što je doživio drugi srčani udar, nakon poprilično aktivnog načina života, u što možemo uključiti njegove nadzvučne letove. Njegova smrt uslijedila je nakon što je T. Daniels uslikao prvi poznati let. Oba brata pokopana su na obiteljskoj parceli na Woodland groblju u Daytonu, Ohio.

Kao što vidimo radilo se o velikim izumiteljima gdje su obojica podjednako bili uspješni i inovativni na svome području, a to su i dokazali svojim radovima kojim su zadužili svjetsku avijaciju, zahvaljujući kojima možemo putovati na velike udaljenosti za jako malo vremena.

Slične biografije