William Butler Yeats

William Butler Yeats
Yeats se rodio 13. svibnja 1865. godine u Dublinu a samo dvije godine kasnije cijela obitelj seli u London, točnije u Bedford park. Svoje djetinjstvo provodio je ljetujući u Sligou rodnom mjestu njegove majke koje će svojim prepoznatljivim izledom uvelike ostaviti traga na njegovim budućim djelima.
Školovao se u školi Godophin, a zbog financijskih razloga kada se cijela obitelj preselila u Dublin, nastavio je školovati se u Srednjoj školi Erasmus. U tom je periodu upoznao jako puno ljudi i u to je vrijeme na neki način krenuo sa poezijom, kada je napisao svoje prve pjesme poznatije kao “Poezija Sir Samuel Ferguson” koje su objavljene na poznatom sveučilištu u Dublinu.

Dakle prvi poznatiji radovi krenuli su kada je imao svega sedamnaest godina, a osim pjesama to je razdoblje bilo poznato po brojnim ljubavnim pjesmama te pričama o srednjovjekovnim njemačkim vitezovima. Znači uslijedio je period kada se Yeats još uvijek nalazio u svijetu književnosti.

Godine 1887. cijela se obitelj pnovno vratila u London kada je Yeats postao suosnivačem poznatog Ryhmers kluba s Ernestom Rhysom u samom sjedištu Londona, gdje su se redovito sastajali u gostionici i gdje su recitirali stihove svojih pjesma. Početkom 20. stoljeća Yeats se počeo interesirati za mistiku, spiritizam, okultizam te astrologiju kada je postao članom paranormalnih istraživanja organizacije "Ghost Club". Njegova nova područja interesa s vremenom su počela utjecati na njegove radove, iako neki kritičari odbacuju bilo kakvu povezanost mistike i njegove kasnije poezije.

Najveći trenutak njegove velike karijere uslijedio je zasigurno 1923. godine kada je postao dobitnikom Nobelove nagrade za književnost. Možemo reći kako je to svakako bila kruna njegove dotadašnje karijere, a zbog svojih djela ostao je zapamćen kao jedan od najvećih književnika 20. stoljeća. Dakle kao što smo rekli na samom početku, Yeats je jedan od članova uglednog društva svjetskih književnika.