Bill Murray

Bill Murray
Od njegovih najpoznatijih filmova svakako treba izdvojiti "Istjerivače duhova", "Beskrajni dan" te "Izgubljeni u prijevodu".
Bill Murray rođen je kao William James Murray 21. rujna 1950. godine u Illinoisu kao peto od ukupno devetoro djece Edwarda Murrayja, prodavača drveta i Lucille Collins. Odrastao je sa sedmero braće i jednom sestrom Nancy koja je kasnije postala časna sestra. Poznato je kako se tijekom odrastanja često borio za naklonost roditelja, kako je oduvijek pokušavao privući njihovu pozornost, što i ne čudi obzirom da nije bio njihovo jedino dijete.

Nažalost dok je imao sedamnaest godina, umire mu otac. Dok je još bio mladić znao je kako će jednog dana raditi kao glumac, a putom glumačke karijere osim njega krenula su i trojica braće. Bill je završio akademiju Loyola te se nakon toga upisao na Sveučilište Regis gdje je krenuo studirati medicinu, ali nakon što su ga uhitili zog posjedovanja marihuane, koju je prodavao kako bi si financirao studij, odustao je.

Na poziv svog brata Briana Doylea, upao je u poznatu improvizacijsku komičarsku grupu, The Second City Chicago. Pored toga radio ja na golf igralištu kao nositelj palica te na betoniranju. Možemo reći kako je svoj put prema slavi započeo pojavljivanjem u poznatom TV showu “Saturday Night Live” u kojem je zamijenio komičara Chevyja Chasea.

Ubrzo je postao jedan od glavnih likova ovog showa čak i nakon povratka Chasea. Postao je najpopularniji u grupi, a često je sudjelovao i kao scenarist. Vrlo brzo nakon njegova proboja poznatoj TV emisiji, počeo se pojavljivati u raznim ulogama u filmovima. S početka karijere to je bila "Sljedeća postaja, Greenwich Village" te "Ludosti u kampu". Najveći komercijalni uspjeh ostvario je s "Istjerivačima duhova".

Što se tiče njegovog privatnog života, ženio se čak dva puta. Prvi put za Margaret Kelly s kojom ima dvoje djece te drugi put za Jennifer Butler, dizajnerice kostima koja je s njim radila na nekoliko filmova. Još su uvijek u braku i imaju četvero djece.