Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Ne samo da je bio ispred svog vremena nego bi se i u današnje vrijeme podjednako isticao kao veliki čovjek koji izaziva divljenje ne samo svojom simpatičnom pojavom i nego i svojom genijalnošću.

Ono što izdvaja Leonarda od drugih umjetnika je ta njegova svestranost da postigne puno na više polja u života. Što znači da nije samo puno doprinjeo slikarstvu već anatomiji, botanici, geologiji, matematici itd.

Stvarno je bio veliko blago samo po sebi i kao takav ostavio svima nama svoje naslijeđe koje svake godine stječe sve veću vrijednost.

Leonarda možemo nazvati čovjekom renesanse koji u potpunosti djeluje s tim periodom eksperimentirajući, istražujući vođen neopisivom željom za novim znanjima i spoznajama.

Upravo ta svestranost izdvajala ga je od ostalih i smatrala se izuzetno velikom kvalitetom, jer je baš zbog nje cijeli svoj život bio vođen željom da otkrije nešto novo dajeći pritom prednost očima kao našem najvažnijem organu od kojeg polazimo.

Znači oči su po njemu bile polazišna točka koja nam je dala mogućnost da nešto primjetimo, vidimo, pa i realiziramo, odnosno da stvorimo nešto novo, neko remek djelo. A upravo je to ono što je radio Leonardo, trudio se svaki dan učiniti nešto, promijeniti stvari te stvoriti nove stvari.
Njegova najveća djela su:

Mona Lisa za koju se još uvijek pitamo kako je uspio naslikati taj osmijeh i pogled za koji imamo dojam da nas prati gdje god stanemo.

Posljednja večera, pored Mona Lise najpopularnija i najutjecajnija slika renesanse
Djevica s djetetom, remek djelo figuralne kompozicije Bogorodica na stijenama, gdje Leonardo pokazuje interes za prirodu.

Leonardo je isto tako ostao poznat po brojnim izumina, a jedan od nazanimljivijih je svakako padobran, gdje unatoč tome što nije uspio otkriti tajnu pogonskog leta, svejedno ostaje fascinantna ideja za ono doba kad stvari kao padobran nisu ni mogle sinuti kao ideja, a Leonardo ne samo što se dosjetio nego je pokušao i realizirati.

Slične biografije