Jared Borgetti

Jared Borgetti
Poprilično produktivan strijelac bilo u klubovima u kojima je igrao, ili na nacionalnoj razini. Poznat je po svom čuvenom nadimku “El Zorro del Desierto”, što zapravi znači “pustinjska lisica”, zbog njegovog kluba i naravno mjesta u kojem se rodio. Trenutno radi kao analitičar za ESPN za nogometne utakmice i pikanetrije samog nogometa.
Borgetti je započeo svoju karijeru sa “Atlasom” u prvoj meksičkoj ligi, 6. ožujka 1994. godine, kad su izgubili 3-1 od poznatog kluba “Club America”. Nakon svega dvije uspješno odigrane sezone, potpisao je za Santos Lagunu, gdje je osvojio tri zlatne kopačke za najveći broj postignutih golova u sedam godina koliko je igrao za ovaj klub. Kasnije je potpisao za “Dorados de Sinaloa”, gdje je izjavio kako želi igrati pogotovo prije kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo.

U ljeto 2005. godine potpisao je za engleski klub Bolton Wanderers u Premier ligi, kad je postao prvi meksički igrač koji je igrao za neki klub u Engleskoj. Svoj službeni debi napravio je čuvenom pobjedom od 2-0 nad Newcastle Unitedom 24. kolovoza 2005. kada je zabio svoj prvi gol za klub, a nakon što je zabio dva gola protiv Manchester Cityja i Charlton Athletica, Borgetti je završio sezonu sa sedam golova u svim natjecanjima.

Nakon što je završio sezonu 2005-06, Borgetti je pušten iz Boltona, a nakon toga je potpisao sa Saudijskom Arabijom Al-Ittihad, gdje je debitirao 9. rujna 2006. godine, postigavši dva gola. U prosincu 2006. Borgetti je naveo kako bi mogao otići u bilo koje vrijeme ako mu se obitelj ne uspije prilagoditi kulturi i načinu života Saudijske Arabije. Ekipe iz Francuske, Engleske i Španjolske pokazale su interes za potpisivanje igrača.

Što se tiče igri za reprezentaciju, tijekom utakmice u 2002. na Svjetskom nogometnom prvenstvu u utakmici protiv Italije, zabio je jedan od njegovih najuspješnijih golova u meksičkoj reprezentaciji.

Ubrzo nakon Svjetskog prvenstva iz 2006. Borgetti je izrazio želju da se povuće sa međunarodne scene. Naveo je kako želi napraviti mjesta za nove i mlađe igrače koji bi više mogli doprinjeti meksičkoj nogometnoj reprezentaciji u budućnosti.