Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke
Odiseja je postala klasik svog žanra, s uvodnom scenom kosti koja leti kroz zrak i pretvara se u orbitalnu stanicu, uz glazbenu podlogu Straussovog "Tako je govorio Zaratustra".
Od njegovih djela svakako treba izdvojiti: "Prelude to Space", "The City and the Stars", "The Deep Range", "A Fall of Moondust", "Dolphin Island", "The Fountains of Paradise", "The Songs of Distant Earth", "The Hammer of God", "3001: The Final Odyssey", "Time′s Eye", "Sunstorm" i mnoga druga djela. Zasigurno nećete pogriješiti ako se odlučite na čitanje njegovih djela, jer ćete otkriti posve novi svijet.

Arthur C. Clarke rodio se 16. prosinca 1917. godine u mjestu Minehead kao Arthur Charles Clarke. Odrastao je na farmi gdje je uživao promatrati zvijezde i čitajući znanstvene časopise. Nakon završene srednje škole pridružio se odboru za procjenu mirovina. Tijekom Drugog svjetskog rata, služio je u Kraljevskoj zračnoj floti kao stručnjak za radar. Najvećim dijelom svoje ratne službe radio je na radaru gdje je svojim znanjem značajno doprinosio uspjehu britanske zračne flote.

Nakon rata diplomirao je matematiku i fiziku na Kraljevskom koledžu u Londonu. U godinama koje su usljedile našao se na poziciji predsjednika britanskog društva, a uskoro nakon toga dao je dobru ideju za komunikacije i lakši protok informacija. Pored toga napisao je nekoliko knjiga znansvene fantastike kada je isto tako značajno doprinjeo i istraživanju svemira.

Tijekom cijelog svog života trudio se otkriti nove stvari i to prenjeti na svoje knjige. Vjerujemo kako će nakon nekog vremena zaživjeti još neka od njegovih ideja, jer je jednostavno bio genije zaljubljen u područje svemira i sve ostale karakteristike znanstvene fanstastike. Preminuo je 19. ožujka 2008. godine u bolnici u Columbu u 91 godini života, ostavivši iza sebe velik broj djela koji su nama svima tu da možemo uživati i saznati još ponešto novo.