Charlton Heston

Charlton Heston
U svojoj bogatoj filmskoj karijeri koja je trajala preko 50 godina, snimio je velik broj filmova od kojih su veliki dio njih postali pravim legendama, Tu svakako treba izdvojiti "Ben Hura", "Planet majmuna", "Soylent Green" te "Deset zapovijedi".
Osim po iznimno bogatoj filmskoj karijeri ostao je poznat kao veliki zagovornik upotrebe oružja te predsjednik "National Rifle Associationa", udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvima u svrhu samoobrane. Često se pozivao na Drugi amandman Ustava SAD-a, koji omogućava ljudima nošenje vatrenog oružja.

Bio je također poznat po tome što je sudjelovao u brojnim pohodima kao protivnik makartizma i rasne segregacije, a osim toga djelovao je i kao veliki aktivist za ljudska prava prilikom čega je sudjelovao u Maršu na Washington 1963. godine. Kao što se može primjetiti Charlton je bio poprilično aktivna osoba koja se trudila nametnuti na raznim područjima u životu te pokazati koliko je u pravu sa svojim stajalištima. U tom svom nastojanu dobio je čak Predsjedničku medalju slobode, inače najviše američko civilno odličje.

Charlton Heston rodio se 4. listopada 1923. godine kao John Charles Carter u mjestu Evanston, saveznoj državi Illinois. Nažalost nije imao idealno djetinjstvo budući da su mu se roditelji razveli dok je imao svega deset godina. Prezime Heston dobio je od svog očuha Chestera Hestona. Što se tiče njegovog poziva, možemo reći kako je glumačkim vodama polako krenuo već u srednjoj školi gdje je bio aktivan u dramskoj grupi.

Njegov veliki talent bila je prilika da se probije u životu, pa je tako zahvaljujući glumačkim sposobnostima koje je pokazao u srednjoj školi, donio stipendiju za Sveučilište Northwestern, gdje je uspio svoju glumu podići na još veći nivo. Prvu je ulogu dobio 1941. godine, a sljedeću tek devet godina kasnije. Tada je odradio i vojsku, oženio se s Lydiom Clarke s kojom je ostao do kraja života.

U mirovinu je otišao tek 2003. godine i to nakon što je javno objavio kako mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Nažalost posljednje je godine svog života proveo prikovan za krevet, a preminuo je 5. travnja 2008. godine.

Slične biografije