Winston Leonard Spencer Churchill

Winston Leonard Spencer Churchill
Sir Winston Leonard Spencer Churcill rođen je 30. studenog 1874. godine u Oxfordshiru. Njegovo školovanje veže se uz vojnu akademiju koju je završio u Sandhurstu. Poznato je kako se kao časnik britanske vojske borio od 1897. do 1898 protiv ustanka na sjeverozapadu Indije.
Vrlo brzo nakon toga napušta vojsku kada se dosta neuspješno pokušao prebaciti u područje politike. Naime tada se neuspješno kandidirao za člana Konzervativne stranke za zastupnika u britanskom parlamentu. Unatoč tom bezuspješnom pokušaju, Churchill nije posustao nego se okrenuo ratnom dopisništvu. Tada je kao ratni dopisnik sudjelovao u burskom ratu.

Zahvaljujući svojim podvizima uspio se naći među zastupnicima Donjeg doma kada se odlučio priključiti Liberalnoj stranci. U to je vrijeme počeo njegov uspon kao političara kada se u sklopu svoje stranke angažirao na više područja.

U vrijeme Oktobarske revolucije, Churchill je bio zagovornik intervencije protiv Sovjetske Rusije. Neuspjeh tog eksperimenta potaklo je Lloyd Georgea da ga premjesti na čelo ministarstva kolonija kada je prešao u Konzervativnu stranku.

Nakon što je Hitler došao na vlast u Njemačkoj Churchill je počeo odmah djelovati i upozoravati Britaniju da se počne naoružavati. Možemo slobodno reći kako nije volio gubiti vrijeme, a pogotovo kada je bio siguran u svoje procjene koje su se uglavnom obistinile. Njegov najveći trenutak u karijeri kada je postao premijer desio se onda kada je nastupio najteži period za Britaniju i to nakon Svezničkog sloma u Norveškoj.

Kao što možemo primjetiti bio je prije svega odlučan političar koji nije volio gubiti vrijeme zbog čega je u ključnom trenutku odabran za premijera. Umro je 24. siječnja 1965. godine. Od njegovih djela možemo izdvojiti: Moje afričko putovanje, Liberalizam i socijalni problemi i Povijest svjetskog rata.

Slične biografije