Dražen Budiša

Dražen Budiša
Nakon slavne prošlosti, Budiša se početkom devedesetih priključio tada najjačoj oporbenoj stranci, HSLS-u. Međutim kada je došlo do previranja unutar stranke, kada je velik dio kolega prešao u HDZ, došlo je do raskola na relaciji Budiša-Gotovac. Gotovac je izašao iz stranke i osnovao Liberalnu stranku, a Budiša je ostao na čelu HSLS-a koji je odlučio koalirati s drugim strankama, kako bi 2000. godine dobili parlamentarne izbore.
U koalicijskoj vladi sa SDP-om više je puta došlo do previranja zbog čega je HSLS u lipnju 2002. godine odlučio izaći iz koalicijske vlade i to nakon što su odbili podržati Ugovor sa Slovenijom o nuklearki Krško. Na parlamentarnim izborima HSLS je koalirao s DC-om nakon čega su osvijili tek tri mandata zbog čega se Budiša odlučio na podnošenje ostavke u stranci.

Dražen Budiša rođen je 25. srpnja 1948. godine u Drnišu u obitelji gdje mu je otac radio kao službenik, a majka kao domaćica. Dok je imao svega dvije godine prebolio je dječju paralizu. Što se tiče školovanja, osnovnu je školu završio u Drnišu, te prva dva razreda srednje škole, nakon čega se preselio u Split gdje završava gimnaziju Vladimir Nazor.

Već je tada pokazivao znakove političkog buntovništva kada je javno izrazio nezadovoljstvo zbog izbacivanja Franje Tuđmana iz komunističke stranke. Prema njegovim tvrdnjama bio je jedini tada koji je odbio učlaniti se u Savez komunista. Pored njegovih buntovničkih karaketristika, poznato je kako je bio nadaren i kao muzičar kada je kao mladić odlučio svirati klarinet u drniškoj limenoj glazbi.

Nakon što se usprotivio tada vladajućoj struji nakon izlaska iz zatvora objavio je četrdesetak znanstvenih i stručnih radova iz hrvatske kulturne povijesti. Danas je oženjen muškarac koji sa suprugom Nadom ima tri sina, Krešimira, Matu i Dražena.

Slične biografije