Ferdinand von Zeppelin

Ferdinand von Zeppelin
Ferdinand von Zeppelin rodio se u Badenu u Njemačkoj, 1838., a svoje sklonosti prema velikom izumu počeo je otkrivati jako rano, s tim da se već u dvadesetoj godini pridružio njemačkoj vojsci čiji je bio član kad su krenuli put ekspedicije u Sjevernu Ameriku u potragu za za izvorom rijeke Mississipi. U to vrijeme boravka u Americi napravio je prvi korak prema izradi vojnog balona.
Za vrijeme boravka u vojsci stekao je čin brigadirnog generala kada je umirovljen iz vojske 1891. kada počinje njegovo veliko istraživanje aeronautike. Nažalost 1894. godine njemačka vlada odbacila je njegove prijedloge za lakši leteći stroj. Iako je već bio u svojim šezdesetima, Zeppelin je odlučio uložiti svoj novac u proizvodnju zračnih brodova.

Do 1898. godine, njegov tim radnika od 30 ljudi sastavio je prvi zrakoplov. Radilo se o zrakoplovu koji je težio 12 tona, s tim da se u njemu nalazilo 400.000 kubičnih metara vodika, koji je bio upravljan od strane propelera povezan s dva 15-KS Daimler motora. Nakon što je Zeppelin LZ obavio svoj prvi let 1900 godine, njemačka vlada odlučila je pomoći u financiranju projekta.

Do izbijanja Prvog svjetskog rata njemačke vlasti imale su u vlasništvu sedam Zeppelina koji su tada mogli doseči maksimalnu brzinu od 136kph i doći do visine od 4.250 metara. Imali su pet strojnica i mogli su nositi do 2.000 kg bombi.

U ratu su korišteni iznad Velike Britanije i Francuske, međutim kako su bili laka meta, do ljeta 1917. godine njemačke vlasti odlučile su ih iskoristiti za transport svih vojnih pomagala. Te iste godine umro je jedan veliki izumitelj za kojeg se mora reći kako je imao veliku viziju koja se i ostvarila.

Nakon rata koristili su se za komercijalne letove, međutim došlo je do velikih sigurnosnih problema koji su doveli do nesreće uključujući naravno pad Hindenburga 1937. godine, što je na neki način zaključilo popularnost Zeppelina.

Slične biografije