Isaac Asimov

Isaac Asimov
Kao pisac je bio iznimno plodan, odnosno produktivan. Bavio se znanošću te kriminalističkom knjiženošću i spekulativnom fikcijom, uglavnom znanstvenom fantastikom, a pored toga napisao je preko 500 knjiga i 90.000 pisama i razgkednica.
Kad malo bolje pogledamo radi se o piscu koji je pokušao proći tada nepoznate granice i ući u jedno sasvim novo područje književnosti koje će privući jop više poklonika nego ih je tada bilo. Naime Isaac zajedno s Robertom Heinleinom i Arthurom Clarkeom čini poznatu Veliku trojicu pisaca znanstvene fantastike toga vremena. Njegovim najpoznatijim djelom smatra se serijal o Zakladi u koji je uklopio i serijale o "Galaktičkom carstvu i robotima".

Isaac Asimov rodio se 2. siječnja 1920. godine u mjestu Petroviči, Rusija, ali je vrlo brzo nakon njegova rođenja obitelj emigrirala 1923. godine u SAD. Odrasatao je u poznatoj četvrti New Yorka, Brooklynu gdje je naučio čitati s pet godina, a pored toga je tečno govorio engleski i jidiš. Kako su mu roditelji držali trgovinu koja je prodavala znanstveno-fantastične časopise nije ni čudo što je već sa jedanaest godina počeo pokazivati interes za pisanje priča. Tako je već sa 12 godina bio jedan od najmlađih pisaca takve tematike.

Što se tiče školovanja diplomirao je na Sveučilištu Columbia, a ubrzo nakon toga slijedi doktorat iz biokemije. Nakon doktorata pridružio se bostonskom sveučilištu, a ubrzo počinje raditi kao pisac, a 1979. godine i kao sveučilišni profesor.

Kao osoba je bio dosta zanimljiv. Naime poznato je kako je bio klaustrofil, što znači da je uživao u malim, skučenim prostorima. Isto se tako bojao letenja, a nikad nije naučio voziti biciklo ili plivati. Zato je naučio voziti auto. Bio je humanist i racionalist koji nikada nije osporavao religijska uvjerenja drugih ljudi.

Vjenčao se s Gertrude Blugerman s kojom je imao dvoje djece. Umro je 6. travnja 1992. godine.

Slične biografije