Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven
Njegov se život već od ranog početka veže uz glazbu kada je na početku svoje karijere, nazovimo to ranijim periodom oko 1800. godine pokušavao usavršti svoj klasični stil, nakon toga u sredini njegove karijere sve do 1813. godine, Ludwig usavršava svoj klasični stil, ojačava ga s još malo dinamike i čini posebnim, jednistvenim. Tada nastaju poznate simfonije Br. 3 – 8, Sonate za klavir br. 5 te komorna glazba.
Međutim kako to biva kod svih genijalaca tako je i Ludwig unatoč svom veliko daru, veći dio svog života bio silno nesretan i to ponajviše zbog poremečaja koji mu je još dijagnosticiran u ranijoj fazi djetinjstva, kada je ustanovljeno kako ima ošetećen sluh i kako će se taj problem s godinama samo razvijati i stvarati mu sve veće probleme. To ga je naravno jako smetalo pogotovo kad uzmete u obzir prirodu njegovog posla i nadarenost zbog koje se izdvajao od ostalih.

U jednom trenutku svog života doživio je takvu krizu da je čak pomislio oduzeti si život za što postoji dokaz u pismu koji je napisao i poslao braći 1802. godine pod nazivom "Heiligenstadt Testament" u kojem se zahvaljuje prije svega svojoj obitelji i prijateljima, ali u kojem se ujedno i ispričava za to što planira napraviti.

Sva sreća pa se to nije dogodilo, no koliko mu je smetalo njegovo zdravstveno stanje svjedoči i to što je imao problem vezivanja sa ženama. U jednom od dokumenata postoji dokaz da je silno bio zaljubljen u Antoine Brentano koja se na njegovu žalost vjenčala s drugim. Povijesni dokumenti bilježe da je bio izrazito teške naravi, da je znao eksplodirati bez ikakvog opravdanog razloga, da je jednostavno bio nemoguć u blizini drugih, odnosno da je teško ostvarivao socijalne kontakte gdje se naravno ubrajaju i njegove ljubavne veze. Koliko je volio Antoine svjedoče pisma koja joj je uputio 1812. godine pod nazivom “immortal beloved".

Nakon toga slijedi puno kreativnija faza u njegovu stvaralaštvu oko 1815. godine kad mu umire brat i kad uspijeva dobiti skrbništvo za svog nećaka. No kasnije se pokazalo kako to možda i nije bio najpametniji potez budući da sam Beethoven nije imao razvijen osjećaj za ljudske odnose što je na kraju kulminiralo pokušajem ubojstva njegova nećaka 1826. godine.

Taj dio njegovog života zovemo kasnijom fazom, odnosno poglavljem, kada je muzika koja je tada nastala opisana kao manje dramatična, puno sigurnija i prirodnija.

Svoj život je nažalost završio u siromašnim uvjetima koji su možda i bili pokretač njegovog iznenadnog odlaska 26. ožujka 1827. godine.

Slične biografije