Marcel Proust

Marcel Proust
Radilo se prije svega o jednoj zanimljiivoj ličnosti koja je pokušavala svojim specifičnim načinom pisanja upoznati društvo na trenutno stanje u društvu kojem su skoro vi bili izloženi. Marcel Proust na neki je način bio izvan svog vremena.
Marcel Proust rodio se 10. srpnja 1871. godine u bogatoj liječničkoj obitelji kao sin doktora Adriena Prousta i Jeanne Weil. Nažalost već je kao malo dijete pokazivao kako ima slabašno zdravlje, tako je već sa deset godina proživljavao teške trenutke budući da je imao problema sa astmom, a što se nadovezalo na peludnu groznicu te bolest srca. Što se tiče školovanja završio je fakultet političkih znanosti na Sorbonni.

Budući da je stekao visoko obrazovanje kretao se u pravim umjetničkim, građanskim i aristokratskim krugovima, gdje je vrijeme provodio tako što je pisao i prevodio posebna djela engleskog estetičara Johna Ruskina koji je presudno kasnije utjecao na njegovo stvaralaštvo koje će uslijediti.

Poznato je kako je svoje prvo djelo objavio kad je imao 25 godina, a djelo se zvalo "Zadovoljstvo i dani".

Uskoro nakon toga počeo je pisati roman "Jean Santeuil" koji je bio objavljen posmrtno. Još uvijek se radilo o djelima koja su bila pisana po načinu tradicionalnih romana 19. stoljeća. Međutim nakon prijelaza u dvadeseto stoljeće, dolazi do promjena u stvaralaštvu.

Naime u tom vremenu Marcel stvara ciklus koji se sastojao od sedam romana koji su bili objavljivani u roku od 14 godina, dakle između 1913. i 1927. Tu možemo nabrojati: "Put k Swannu", "U sjeni procvalih djevojaka", "Vojvotkinja de Guermantes", "Sodoma i Gomora", "Zatočenica", "Bjegunica" te "Pronađeno vrijeme".

Umro je 18. studenog 1922. od posljedica bolesti s kojom se borio skoro cijeli život.

Slične biografije