Platon

Platon
Platon se rodio u aristokratskoj obitelji 427-347. p. Kr. kao Aristokle, s tim da je ime Platon dobio kasnije po grčkoj riječi platiš, što zapravo znači širok i plećat.
Platon je bio jedan od onih filozofa koji je već dosta rano u svojoj fazi života pokazivao znakove budućeg načina razmišljanja koji će se itekako odraziti na njegov način života. Naime kada je upoznao Sokrata bio je prije svega očaran mudrošću tog čovjeka zbog čega je postao jedan od njegovih najboljih učenika i prijatelj skoro osam godina.

Nakon Sokratovog pogubljenja, razočaran stanjem u državi osniva svoju školu "Akademiju" koja je ime dobila po mjestu gdje je Platon podučavao, u vrtu posvećenom mitskom heroju Akademu. U to su vrijeme nastali njegovi najznačajniji radovi od kojih zasigurno treba izdvojiti "Državu" kojom je pokušavao formulirati najbolju državu po njegovim mjerilima.

Po Platonu idealna država imala bi tri staleža koji čine filozofi, vojnici i robovi. Filozofi su upravljači države, vojnici su čuvari, a robovi su proizvođači. Njegova je država bila idealistička zbog toga što nije postojala nego je trebala nastati kao produkt svjesnom delatnosti ljudi. Da bi država funkcionirala Platon je tvrdio da svatko treba raditi ono što mu je zadano.

Platon se isto tako bavio učenjem o spoznaji koja se po njemu bazirala na njegovom idealističkom tumačenju svijeta. Ta je spoznaja bila racionalistička, jer se svijet jedino može spoznati mišljenjem. Pored "Države" Platon je napisao mnoga druga djela kao što su: "Harmid", "Lahet", "Hipija Minor", "Eutifron" i mnogi drugi.

Slične biografije