Zane Grey

Zane Grey
Pored svih vas koji ste barem jednom pogledali film, sigurno ima i onih koji su svoje viđenje kauboja htjeli prezentirati na pomalo drugačiji način, a pritom mislimo na brojnu literaturu. Naime dosada je napisan velik broj knjiga na tu temu, a među piscima posebno izdvajamo Zane Greya.
Zane Grey je poznati američki romanopisac koji se rodio 31. siječnja 1872. godine. Kroz svoj je život napisao velik broj romana o svijetu kauboja i Divljeg zapada. Kroz svoj život prepun stvaralaštva napisao je 50 romana, s tim da su mnogi od njih bili ekranizirani. Možemo slobodno reći kako zahvaljujući baš njemu, imamo snimljene brojne klasike na vječnu temu sukoba i načina života na Divljem zapadu.

Svoj prvi roman obajvio je 1904. godine, međutim smatra se kako mu je najveću popularnost donio roman “Jahači rumene kadulje” koji je objavljen 1912. godine, a koji je postao najprodavaniji roman SAD-a u tadašnje vrijeme. Možemo reći da je Zane u to vrijeme lansirao same bestsellere koje su čitatelji iščekivali s velikim nestrpljenjem.

U čast ovom velikom romanopiscu u Pennsylvaniji, bivša rezidencija pretvorena je u muzej u kojem se nalazi velik broj fotografija, umjetničkih djela, knjiga, namještaja i brojnih drugih predmeta povezanih s Greyem i njegovom obitelji. Sama kuća je bila građena u dva puta, s tim da je prvi put krenuo s izgradnjom Romer Grey, a nakon sedam godina drugio dio išao je od strane susjeda.

Od poznatih romana možemo izdvojiti: “Jahače rumene kadulje”, “Tajanstveni jahač”, “Grmljavina stada”, “Sjaj zapadnih zvijezda”, “Dva sombrera”, “Družina krivog noža” i mnogi drugi.

Zane Grey umro je 23. listopada 1939. godine u Altadeni, no do danas je ostao najpoznatiji pisac romana na temu Divljeg zapada i svega onoga povezanog s tim.

Slične biografije