Anto Đapić

Anto Đapić

Naime sam Đapić je više puta napomenuo kako je u vrijeme napada na Osijek bio čelnik stožera HOS-a, gdje se zadržao sve do 1992. godine kada je bio smijenjen, ali kada je odbio predati dužnost sve do sukoba s Antom Prkačinom u Ljubuškom. Kritičari mu danas zamjeraju lošu politiku i srozavanje stranke, te pokušaj stvaranja od nekadašnje Starčevićeve stranke, HDZ-ovog malog suradnika čija će jedina dužnost biti borba za fotelje.

Ante Đapić rođen je 22. kolovoza 1958. godine u selu Čaprazlijama kod Livna u obitelji oca Ivana i majke Miroslave, obitelji koja svoje podrijetlo vuče iz Sinjske krajine. Nakon Drugog svjetskog rata njegov otac odlazi na prisilni rad u Njemačku, dok on i majka odlaze u Osijek. U tim teškim vremenima Ante započinje svoj školovanje, kada se 1973. godine nakon završene osnovne škole upisuje u Opću gimnaziju Braća Ribar.

Tijekom svog školovanja najviše je zanimanja pokazivao za povijest, književnost i filozofiju. Nažalost dok je još bio u školi, majka mu pogiba u prometnoj nesreći nakon čega ostaju sami on i brat, a da zaradi nešto novaca, radio je raznoseći otrov za štakore. Nakon što je završio srednju školu upisuje se na Pravni fakultet u Osijeku, koji završava nakon šest godina.

Svoju političku karijeru započeo je početkom devedesetih godina kada se angažirao na utemeljenju osječkog ogranka HDZ-a, gdje je neko vrijeme čak bio član Središnjeg odbora, ali zbog svog javnog predstavljanja “Za dom spremni” na Prvom saboru HDZ-a biva isključen iz stranke. Neko se vrijeme bio povukao da bi 1991. godine prišao HSP-u na čijem se čelu tada nalazio Dobroslav Paraga.

Nakon ubojstva potpredsjednika stranke Ante Paradžika, Đapić je bio privremeno postavljen na mjesto potpredsjednika sve do 1. srpnja 1992. godine kada je izabran novi načenik general bojnik Ante Prkačin. Na tim izborima Đapić je izabran za saborskog zastupnika nakon čega ostaje redovitim saborskim zastupnikom. Dok je Paraga bio u SAD-u, Đapićeve pristaše organizirale su 11. rujna 1993. godine Kutinski sabor gdje je Đapić bio izabran za predsjednika stranke, nakon čega je sud donio odluku da Đapić ima pravo na korištenje imena HSP. Te godine njegova stranka osvojila je 5,1% glasova, koliko je bilo potrebno za ulazak u Sabor.

Nakon poraznih rezultata na izborima 2007. godine, pada rejting stranke nakon čega Ante Đapić poziciju predsjednika stranke prepušta Danielu Srbu.

Slične biografije