Billy Idol

Billy Idol
Samostalnu karijeru nastavio je graditi u SAD-u tijekom osamdesetih godina, postavši tako jednom od prvih zvijezda glazbene TV postaje prije nego što se pojavio MTV.
Billy Idol rođen je 30. studenog 1955. godine kao Wiliam Michael Albert Broad u obitelji gdje mu je otac radio kao prodavač. Kada je imao svega dvije godine, cijela obitelj seli u New York na Long Island.

Međutim ubrzo nakon toga cijela se obitelj vratila u Englesku sa mlađim djetetom Jane. Billy je tada pohađao Školu za dječake Worthing, a nakon toga upisao je Sveučilište Sussex, gdje je upisao engleski jezik. No nakon samo jedne godine studiranja, odustaje i pridružuje se navijačima Sex Pistolsa kako bi pratio svoj omiljeni bend na raznim turnejama. Bio je to trenutak kada se Billy sve više počeo okretati prema glazbi i prema tome da on sam nešto napravi na tom području.

Glazbenu karijeru započinje 1976. godine pridruživanjem punck sastavu Siouxsie and the Banshees. Ubrzo ih napušta i pridružuje se sastavu Chelsea kao gitarist. Nedugo nakon toga zajedno s Tonyem Jamesom napušta sastav i utemeljuje novi sastav, Generation X u kojem preuzima ulogu pjevača. Objavljuju tri albuma: "Generation X", "Valley of the Dolls" te "Kiss Me Deadly".

Album prvijenac "Billy Idol" izdaje 1982. godine s kojeg su poznate pjesme "Hot in the City" i "White Wedding". Tim albumom počinje dugogodišnju suradnju sa Steveom Stevensonom. Drugi studijski album “Rebel Yell postiže veliki komercijalni uspjeh kojim potvrđuje status zvijezde u SAD-u. Album je doživio multiplatinastu nakladu, s hitovima s albuma "Rebel Yell", "Flesh for Fantasy", "Eyes Without a Face" te "Catch My Fall".

Tijekom svoje karijere napravio je malo dužu stanku uzrokovanu ovisnošću o drogama. Nakon prekida izdaje kompilaciju hitova Greatest Hits na kojem se nalazi obrada pjesme sastava Simple Minds. Nakon punih dv"naest godina snima i izdaje studijski album "Devil′s Playground". Hit s albuma je pjesma "Scream”. Nastupio je čak i u Hrvatskoj na T-Mobile INmusic festivalu.

Slične biografije