Clark Gable

Clark Gable
Između dva rata Clark je bio jedan od najpopularnijih glumaca. Glumio je romantične heroje, gusare, ratnike, buntovnike. Vjerojatno njegov najveći trenutak bila je uloga koja se odnosila na lik Rhetta Butlera u filmu "Zameo ih vjetar" te kada je 1934. godine dobio Oscara za najboljeg glumca u filmu "Dogodilo se jedne noći". Od njegovih filmova svakako treba navesti "Zameo ih vjetar", "Dogodilo se jedne noći", "Mogambo" te "Pobuna na brodu Bounty".
Clark Gable rodio se 1. veljače 1901. godine u mjestu Cadiz, Ohio. Kada mu je bilo svega šest mjeseci majka ga je odlučila krstiti kao katolika. Nažalost umrla je samo tri mjeseca kasnije od tumora na mozgu. Nakon njezine smrti obitelj njegovog oca odbijala ga je podizati u katoličkom duhu, što je izazvalo bijes od obitelji s majčine strane.

U travnju 1903. godine Clarkov otac ženi se s Jennie Dunlap, djevojkom koja dolazi iz male sredine, susjednog grada Hopedalea. Naime kao obitelj živjeli su poprilično skladno, s tom da se Jennie budući da je svirala klavir trudila svoje znanje prenijeti samom Clarku kojeg je htjela lijepo odgojiti. Praktički je otada bilo jasno kako Clark neće raditi poslove koji su tada bili tipični muški. Iako je otac inzistirao da radi “muške poslove” Clark se koncentrirao na jezike i citiranje Shakespearea.

Kada je imao sedamnaest godina dobio je inspiraciju da postane glumac, pa je tako krenuo na svoj put slave preko Portlanda u Oregonu gdje je radio kao prodavač karata u robnoj kući. Nakon tog posla odlučio se okušati u kazališti koje mu je bilo zapravo odskočna daska za daljnje napredovanje. Naravno da su krenule uloge u filmovima, gdje je oduševljavao svojom markantnom pojavom i posebnim načinom glume.

Clark Gable umro je 16. studenog 1960. godine nakon četvrtog srčanog udara.

Slične biografije