Ivo Robić

Ivo Robić
Ivo Robić bio je pionir zabavne glazbe i prodao je preko milijun Morgen ploča zbog čega je dobio nadimak Mr. Morgen što jenajveći komercijalni uspjeh postignut u svijetu glazbe na našoj sceni.
Ivo Robić rodio se 28. siječnja 1923. godine u Rijeci. Od svoje mladosti polako počinje kombinirati svoj privatni život i glazbu svirajući violinu kad je osnovao mali sastav s kojim je amaterski nastupao.
Ivo Robić je svojim dugogodišnjim prisustvom na glazbenoj sceni uvelike doprinjeo hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj kulturi.

Prije nego što je ozbiljnije krenuo u glazbene vode, Ivo se zanimao za pravničku ili nogometašku karijeru, no kako bi rekli njegovi prijatelji vrhunski poznavatelji glazbe, sva sreća pa se predomislio i tako svima nama poklonio dugi niz godina lijepih pjesama, a nakon toga i naslijeđe u kojima će moći uživati ne samo današnji nego i naraštaji koji dolaze.
Robićevi raniji počeci u glazbi vezuju se uz brojne festivale kojima je prisustvovao od Zagreba, Opatije, Krapine i Splita. U to vrijeme snima pjesmu Morgen koja je stekla i svjetsku popularnost čak i u Americi.

Svoj izniman uspjeh u glazbi po tvrdnjama bližnjih Ivo je uvijek dugovao svojoj ženi Marti za koju je uvijek govorio kako mu je bila najveći oslonac u životu i bez koje nebi mogao uspjeti u tolikoj mjeri.
Vjenčao se 18. travnja 1946. godine, nakon vjenčanja odlučili su živjeti u Ičićima najviše i zbog toga što je htio imati obitelj samo za sebe i to mu je uspijevalo. U braku su bili samo njih dvoje, djece nisu imali.

Ne znamo dali znate, ali pjesma Morgen je bila prva pjesma koje je tada s njemačkog govornog područja dospjela na američke top liste. Iz tog razloga najviše Ivo se odlučio na pokušaj osvajanja Amerike gdje je čak sudjelovao po raznim emisijama kao što su Ed Sullivan Show, Dick Clark Show i brojni drugi. No unatoč silnim pokušajima u svom naumu nije uspio te je nastavio pjevati našim iseljenicima.

Pred kraj svog života kao jedna vrsta krune njegovoj karijeri uslijedio je Porin za životno djelo.
Do kraja svog života uveseljavao nas je svojom posebnom interpretacijom pjesama održavajući pritom skladni brak sa svojom Martom koja je bila uz njega do samog kraja.

Slične biografije