Daniel Defoe

Daniel Defoe
Od njegovih djela dakle treba izdvojiti čuvenog "Robinsona Crusoa", "Kapetana Singltona" te "Moll Flendersa". Poznato je kako je Robinson rođen kao Danail Foe koji je sam sebi kasnije dodao "De" ispred prezimena, kako bi mu ime zvučalo kao imena tadašnjih aristokrata. Pretpostavlja se kako se radilo o svojevrsnom kompleksu, budući da mu je otac bio mesar iz radničke obitelji koji nije imao veze s plemstvom.
Pretpostavlja se da je rođen između 1659. i 1661. godine u župi St. Gilesa u Londonu. Prema onome što se moglo naći u arhivima, stoji kako je Defoe imao poprilično teško odrastanje, budući da mu je majka umrla kada je imao samo deset godina. Osim toga dogodio se veliki požar u Londonu koji je uništavao sve pred sobom, a pored toga njegovo mjesto Chatham doživio je napad od strane Nizozemske flote.

Kako je Daniel bio stariji tako je njegov otac želio da se zaposli u samom ministarstvu, ali je Daniel bio zainteresiran za druge stvari. Kad je imao 18 godina, napustio je školu te nakon nekoliko godina priprema upustio se u određeni biznis. Iako je bio katolik tada je odlučio ne djelovati u sklopu crkve kao ministrant, nego se bacio u trgovačke vode.

Defoe je u to vrijeme oženio Mariju Tuffley, kći trgovca iz Londona. Zajedno su imali osmero djece, od čega je njih šestero preživjelo tadašnje bolesti, a iako je imao brojne dugove njihov je brak preživio brojne poteškoće i na kraju trajao skoro pedeset godina. Što se tiče pisanja njegova su prva djela objavljena 1697. godine.

Od novella treba još izdvojiti “Kapetana Jacka”, “Roxanu” te “Kapetana Singletona”.

Umro je 24. travnja 1731. godine.
 

Slične biografije