Hrvoje Hitrec

Hrvoje Hitrec
Do sada je ostao najpoznatiji po brojnim knjigama za djecu i mlade. Kao potvrdu za velik rad dobio je velik broj književnih nagrada kao što su "Ksaver Šandor Gjalski", "Ivana Brlić Mažuranić" i "Grigor Vitez". Osim velikih književnih trenutaka možemo primjetiti kako je imao brojne aktivnosti i na političkom polju, a to se svakako odnosi na Hrvatsku demokratsku zajednicu gdje je jedan od utemeljitelja te zastupništvo u prvom sazivu Sabora Republike Hrvatske.
Hrvoje Hitrec rođen je 1943. godine u Zagrebu, a ljubav prema svom rodnom gradu pokazao je više puta kroz svoja djela. Naime ako malo bolje pogledamo njegov dosadašnji rad, može se primjetiti kako se u velikom broju romana, serija, odnosno velikog broja dramskih ostvarenja, radnja odvija u gradu Zagrebu.

Među njegove prve radove možemo ubrojiti romane: "Pustinjakov pupak", "Manijak" te "Ljubav na crnom baršunu". Svakako su mu najveću popularnost donijeli "Smogovci", jedna od najpoznatijih domaćih serija koja se ikada prikazivala na televiziji. Kroz nju je isto tako prikazao Zagreb i velik dio njegovih kvartova te život obitelji koje su se borile sa svakodnevnim problemima.

Od njegovih djela ne smijemo zaboraviti na "Ura" i "Eko Eko". Svi se sjećamo simpatičnog izvanzemaljca Eka sa planeta Bona, koji je u početku kada je došao na zemlju ponavljao svaku riječ. To je bio razlog zašto je djevojčica mislila da se zove Eko Eko.

Hrvoje Hitrec zasigurno je jedan od onih pisaca uz čija su djela odrasli mnogi za koje vjerujemo kako će svojoj djeci isto tako nastojati prenijeti poruke koje su oni naučili dok su bili mlađi.

Slične biografije