Jules Verne

Jules Verne
Ako malo bolje pogledamo njegova djela tada možemo primjetiti kako u njegovim romanima nema vremenskih nedosljednosti. Tako se radnja “20.000 milja pod morem” odvija 1868. godine, što je samo tri godine nakon građanskog rata u Americi kojom su se prilikom čitatelji imali prilike upoznati s čuvenim kapetanom Nemom.
Može se primjetiti kako je sam građanski rat bio prisutan kroz nekoliko romana. Tako je i u "Tajanstvenom otoku" na čijem početku rat još traje, a gdje kapetan Nemo umire pred sam završetak romana. Na građanski se rat nadovezao i u romanu "Djeca kapetana Granta". Bio je to još jedan roman kojim je pokazao svoju dosljednost.

Jules Verne rodio se 8. veljače 1828. godine u mjestu Amiens, a već je kao dijete bio poprilično zainteresiran za kazalište i sve ono što je išlo uz to. Naime kao mladić napisao je niz operetnih libreta, no vrlo brzo se okrenuo prema sasvim drugom području koje se odnosilo na brojna znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe te istraživačke podvige.

Svojim znanstveno-fantastičnim romanom "Pet tjedana u balonu" stvorio je novu vrstu proze i pritom osvojio milijune čitatelja diljem svijeta. Možemo reći da je u tom trenutku krenuo jednim novim smjerom, a iz toga su proizašla djela poznatija kao: "Crna Indija", "Petnaestogodišnji kapetan", "Škola za Robinsone", "Arhipelag u plamenu", "Putovanje na kometu" i mnogi drugi romani koji su probudili maštu čitatelja i to ne samo djece nego i onih malo starijih.

Jules Verne je svakako bio pisac izvan svog vremena.

Umro je 24. ožujka 1905. godine.

Slične biografije