H. G. Wells

H. G. Wells
Wells je bio gorljivi socijalist koji ja najviše sluha imao za brojne pacifističke stavove, unatoč tome što je bio jedan od onih koji su podržavali Prvi Svjetski rat, što se moglo vidjeti u nekim njegovim djelima. Mogli bi reći kako je na neki način bio prava kontradiktornost jer je istovremeno podržavao potpuno različite stvari.
Wells se rodio 21. rujna 1886. godine u grofoviji Kent kao posljednje dijete Josepha Wellsa te njegove supruge Sarah Neal. Obitelj je pripadala srednjoj nižoj klasi. Iako je imao svoj dućan Joseph nije uspio mnogo zaraditi. Recimo da je u to vrijeme dobivao određenu svotu novca od igranja profesionalnog kriketa.

Wells je kao dijete doživio nesreću zbog čega je bio prikovan za krevet. Bio je to istovremeno tragičan, ali opet tako i nadahnjujući trenutak, jer je u tom periodu otkrio pravi vrijednost knjige i pisanja. Naime da mu vrijeme prođe brže otac je počeo donositi velik broj knjiga zbog čega je Wells sve više počeo tonuti u neki svoj svijet iz mašte koji je mogao zamisliti zahvaljujući knjigama koje je čitao.

Nakon što se oporavio dobio je poziv u Morley akademiju koja je imala poprilično nekonvencionalan pristup prema učenju. Međutim kako mu roditelji i nisu imali previše novaca, morao je odustati od akademije. Tada je počeo raditi, a to je vrijeme iskoristio za inspiraciju za svoja brojna djela koja su kasnije uslijedila.

Umro je 13. kolovoza 1946. godine.

Od njegovih djela treba izdvojiti: "Vremenski stroj", "Otok doktora Moreaua", "Rat svjetova" te mnoga druga djela kojima je ostavio zaista velik trag.