Julia Gillard

Julia Gillard
Portfolija vezana uz zdravstvo, autohtone poslove i pomirenje dodani su 2003. godine, a u prosincu 2006. Kevin Rudd je izabran za vođu opozicije s Gillard kao zamjenicom predsjednika.
Nakon pobjede na parlamentarnim izborima 2007. Gillard je postala zamjenikom premijera i to kao ministar za obrazovanje, zapošljavanje i radne odnose. Nakon što je Rudd izgubio potporu svoje stranke, 24. lipnja 2010. Gillard je došla do mjesta vođe Radničke stranke Australije, a time i premijera kao prva žena nositelj u uredu. Godine 2010. na parlamentarnim izborima, izborila je drugi mandat na čelu s Tony Abbottom kad je formirana manjinska vlada uz potporu Zelenih i tri neovisna zastupnika.

Julia Gillard rođena je 29. rujna 1961. godine u mjestu poznatom kao Barry u Walesu, a nakon što je pretrpjela bronhopneumoniju kao dijete, roditelji su joj upozoreni da će se brže oporaviti ako se presale u toplije krajeve, tako je cijela obitelj migrirala u Australiju 1966. godine kada su se odlučili skrasiti u Adelaideu. Danas njezini roditelji žive u Pasadeni u Južnoj Australiji sa sestrom Alison koja je tri godine starija od Julije.

John Gillard radio je kao bolničar na psihijatrijskom odjelu, dok je majka radila u lokalnoj Vojsci spasa u staračkom domu. Svoje školovanje odradila je sa svojom sestrom u Mitcham školi, nakon čega se Julia zaputila prema Unley srednjoj školi. Studiranje je započela na Sveučilištu u Adelaidu nakon čega se preselila u Melbourne kako bi radila s australskom unijom studenata.

Diplomirala je na Sveučilištu u Melbourneu, a 1987. godine pridružila se odvjetničkom uredu Slater & Gordon kod Werribeea, koji su se prije svega koncentrirali na industrijsko pravo, a sa samo 29 godina primljena je kao partner.

Svoj put prema politici započela je na drugoj godini na Sveučilištu u Adelaidu kada se priključila klubu laburista i pridružila kampanji za borbu protiv odluka države za rezanje proračuna vezano uz obrazovanje.

Slične biografije