Jane Fonda

Jane Fonda
Poznato je kako se više puta tijekom svoje karijere angažirala u raznim političkim borbama, a najviše kontroverze izazvala je kada se protivila ratu u Vijetnamu nakon što je posjetila Hanoju, zbog čega su je mnogi Amerikanci smatrali izdajicom. Osim vijetnamskog rata, angažirala se i na drugim područjima kao što je ekologija i suzbijanje nasilja nad ženama. U zadnje se vrijeme deklarira kao liberal i feministkinja.
Jane Fonda rođena je 21. prosinca 1937. godine u New Yorku kao kći glumca Henry Fonde i Frances Ford Seymour Brokaw. Njezin brat Peter i sestra Bridget Fonda također su napravili karijere na području glume. Nažalost kao obitelj nisu imali normalno odrastanje. Naime dok je Jane imala svega dvanaest godina, mama Frances je počinila samoubojstvo nakon čega se otac ponovno oženio.

Što se tiče školovanja pohađala je ples te poznatu školu Emma Willard, a nakon toga i koleđ u Poughkeepsiju od čega je ubrzo odustala kako bi se posvetila manekenstvu. Čak se dva puta našla na naslovnici Vougea. Za glumu je postala zainteresirana 1954. godine. Prije toga sastala se s Lee Strasberg nakon čega je počela studirati glumu. Jednom je izjavila kako je u tom trenutku shvatila kako zaista ima talent za prikazivanje drugih ličnosti na platnu.

Od njene bogate karijere treba izdvojiti filmove kao što je: "Cat Ballou", "Barbarella", "I konje ubijaju zar ne?", "Klute", "Julia", "Coming home". Od novijih svakako treba izdvojiti "Za sve je kriva svekrva" gdje se odlično uklopila s Jennifer Lopez i malo mlađom generacijom. Kao što se može primjetiti iz svega navedenog, radi se o osobi koja nikad nije marila za mišljenje većine, nego se uvijek povodila za svojim unutarnjim osjećajem.