Oscar Wilde

Oscar Wilde
Oscar Wilde bio je itekako pisac čiji se način rada vrlo jednostavno mogao prepoznati. Možemo slobodno reći kako je bio drugačiji i to se nije bojao pokazati.
Oscar se rodio 16. listopada 1854. godine u Westland Rowu kao drugo od troje djece u obitelji Sir Wiliama Wildea i Jane Francesce Wilde. Poznato je kako su oba roditelja bili duboko u svijetu poezije i vjerojatno su to svojim načinom razmišljanja prenjeli na svoju djecu, od kojih je Oscar napravio životnu profesiju.

Pored toga što su bili poznati kao ljudi koji su voljeli književnost, njegovi su roditelji bili poznati kao pravi filantropi, a to se moglo vidjeti po ambulanti za siromašne koju su dali izgraditi izvan grada. Oscarov otac imao je izvanbračnu aferu gdje se rodiloo troje djece nad kojima je kasnije priznao očinstvo.

Pored književnosti roditelji Oscara trudili su se da završi školu, tako je pohađao Trinity College u Dublinu nakon čega je dobio stipendiju za Magdalen College u Oxfordu koji je počeo pohađati 1875. godine. Najveći utjecaj na budućeg književnika tada su imali Svinbern, Walter Peter i John Raskin.

Zbog svog ekscentričnog ponašanja imao je problema s profesorima na Oxfordu, a tijekom studiranja 1875. i 1876. godine objavio je poeziju u nekoliko literarnih magazina. Zbog smrti svog oca, 1876. godine, prekida studiranje, vraća se u Irsku i nastavlja s pisanjem. Vrlo brzo nakon smrti oca dobio je jedno od mnogih priznanja, a radilo se o "Nagradi za englesku književnost" kojom je dobio potvrdu da ipak vrijedi kao književnik.

Vrlo brzo odlazi u London gdje stječe popularnost među književnicima, a nakon toga u Ameriku. Vrlo brzo nakon povratka iz Amerike oženio se s Constanse Lloyd s kojom doiva dva sina, Cyila i Vyvyana.

Godina 1890. smatra se svakako najvećom kada je objavio roman "Slika Doriana Graya". Međutim te iste godine upoznaje lorda Alfreda Douglasa u kojeg se zaljubio, nakon čega je osuđen na dvije godine zatvora. U to vrijeme postaje alkoholičarom i nedugo nakon što je izašao iz zatvora, umire 30. studenog 1900. godine.